+ Életmód

Az eutanáziát támogató feleségre bízták a bénult férfit

eutanáziát

A bíróságnak egy családi drámába kellett döntenie, lévén a feleség és az autóbalesetet szenvedett férfi testvérei támogatják az eutanáziát, míg a mélyen vallásos szülők nem.

Egy francia bíróság az eutanáziát támogató felesége gondnoksága alá helyezte csütörtökön azt a nyolc éve vegetatív állapotban lévő, lebénult francia férfit, akinek az életben tartására szolgáló kezelés leállítását tavaly engedélyezte az Emberi Jogok Európai Bírósága, de a 39 éves beteg szülei ezt meg akarják akadályozni.

A 2008-ban autóbalesetet szenvedett Vincent Lambert esete miatt három éve ismét fellángolt az eutanázia körüli vita Franciaországban.

A Reims egyetemi kórházában (a képen) kezelt és mesterségesen életben tartott férfiról orvosai azt állítják, hogy visszafordíthatatlan agykárosodást szenvedett, és semmilyen kommunikációt nem lehet vele kialakítani. A beteg felesége és nyolc testvére közül hat ezért három évvel ezelőtt az életben tartás, azaz a mesterséges hidratálás leállítását kérte. Ezt a férfi mélyen vallásos, római katolikus szülei viszont a kezdetektől fogva ellenzik.

A reimsi bíróságtól a kórház kérte, hogy jelölje ki azt az embert, aki törvényesen képviseli a beteget, s a bíróság a mesterséges életben tartás leállítását évek óta kérő feleséget nevezte meg, az ő gondnoksága alá helyezte a férfit.

Gérard Chemla, a beteg unokaöccsének – a szintén a kezelés leállítását kérő Francois Lambertnek – a jogi képviselője úgy fogalmazott, hogy a döntéssel a bíróság

visszaállította a feleség szerepét.

A kórház 2014 januárjában döntött a kezelés leállításáról, a szülők azonban azonnal a helyi bírósághoz fordultak, amely el is rendelte a kezelés folytatását. Anyja szerint Vincent Lambert még “jelen van”, és kommunikál velük. A feleség válaszul az Államtanácshoz, a francia legfelsőbb bírósághoz fordult jogorvoslatért, az pedig jóváhagyta az orvosi döntést. Ez volt egyénként az első alkalom, hogy a legfőbb jogi és közigazgatási intézmény állást foglalt egy olyan orvosi döntés törvényességéről, amely a mesterséges életben tartás kérdését érinti.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága – amelyhez ismét a szülők fordultak – 2015 júniusában jóváhagyta az Államtanács döntését, amely a francia bírák által megrendelt orvosi szakvélemény alapján született. Ez megerősítette a kezelőorvosok diagnózisát, és a helyi közigazgatási bíróság döntésének megsemmisítését javasolta, a 2005-ben elfogadott, úgynevezett Leonetti-törvényre hivatkozva, amely bizonyos esetekben lehetőséget biztosít arra, hogy a beteget “hagyják meghalni”.

A strasbourgi bíróság azt is tekintetbe vette, hogy Vincent Lambert, akinek foglalkozása pszichiátriai ápoló, a balesete előtt egyértelműen és többször is kifejezte óhaját, hogy nem szeretné, ha mesterségesen életben tartanák.

A reimsi bíróság a csütörtöki döntéssel hat évre jelölte ki gyámnak a beteg feleségét, Rachel Lambert-t, és helyettesének egy családi egyesületet nevezett meg. Az ügyész a családon kívüli gyám kijelölését kérte a bíróságtól, s mellé két helyettest javasolt, köztük egyiknek a feleséget.

Jean Paillot, a szülők ügyvédje szerint a bíróság “nem jó döntést hozott”.

Családi konfliktusról van szó, amelynek Rachel is a részese, nem semleges, még akkor sem, ha feleségként legitimnek tekinthető

– mondta az ügyvéd, aki nem zárta ki, hogy a szülők ezt a döntést is megfellebbezik.

A beteg unokaöccse a France Info hírrádióban elmondta, hogy a döntés nem változtat semmit a férfi kezelésén, mert az kizárólag a kórházon múlik. Mostantól viszont nem a szülők dönthetik el egyedül, hol tartsák életben a beteget. Ők ugyanis – a feleség ellenkezésének dacára – többször megpróbálták áthelyeztetni fiukat más egészségügyi intézménybe.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top