+ Zene

Fischer Iván behatol Mahler agyába

Mahler III. szimfónia

Mahler három nyáron át dolgozott szimfóniáján, amelyet 1896 augusztusában fejezett be. A legnagyobb terjedelmű, mintegy másfél órás, zenekarra, altszólóra, fiú- és női karra írott szimfónia ősbemutatójára 1902-ben, Krefeldben került sor a szerző vezényletével.

Fischer Iván és Gustav Mahler különleges kapcsolatának lehetnek fültanúi azok, akik március 10-11-12-én ellátogatnak a Müpába, és meghallgatják Mahler grandiózus 3. szimfóniáját a Budapesti Fesztiválzenekar előadásában. A „szimfonikus világálom” suttogó virágok, emberek, állatok és angyalok titkos nyelvén szólal meg.

Be kell vallanom, hogy Mahler számomra több mint egyike a nagy zeneszerzőknek. Különlegesen meghitt viszony fűz zenéjéhez. Ez a meghittség időnként félelmetes élmény lehet. Behatolni agyába és lelkébe, átérezni fájdalmát és félelmeit, részese lenni álmainak és rémképeinek veszélyes kaland. Zenéjét vezényelni olyan, mintha találkoznék vele, szembesülnék intenzív személyiségével

– mondta Fischer Iván.

https://www.youtube.com/watch?v=L5hxRrP-pOQ

„Olyan nagy művet képzelj el, amelyben valósággal az egész világ tükröződik – én magam is szinte csak hangszer vagyok, amelyen a Mindenség játszik – írta a III. szimfóniáját komponáló Mahler szerelmének, Anna von Mildenburg énekesnőnek Steinbachból, az Attersee partjáról.

A zeneszerző három nyáron át dolgozott szimfóniáján, amelyet 1896 augusztusában fejezett be. A legnagyobb terjedelmű, mintegy másfél órás, zenekarra, altszólóra, fiú- és női karra írott szimfónia ősbemutatójára 1902-ben, Krefeldben került sor a szerző vezényletével – olvasható a Budapesti Fesztiválzenekar honlapján.

A koncerteken vezényel Fischer Iván, közreműködik Gerhild Romberger, a Bajor Rádió Énekkara és a Nyíregyházi Cantemus Gyermekkar, amelynek karigazgatója Szabó Dénes.

Jegyek ide kattintva rendelhetők.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top