+ Oktatás

A magyar és az európai zsidóság szemszögéből miként néz ki a menekült-válság?

szerbhorváth eu menekült

A zsidóságnál nagyobb kollektív tapasztalattal talán senki sem rendelkezik a menekülés és üldöztetés témakörében. Darvas István rabbi elmondja, mit gondol a mai helyzetről.

A Menedék Műhely következő alkalmán Darvas István rabbival beszélgetnek arról, hogy a magyar és az európai zsidóság szemszögéből miként néz ki a menekült-válság, hogyan kapcsolódik a zsidó közösség az idegengyűlölet általános erősödéséhez, a muszlim vallású népesség növekedéséhez, lehet-e beszélni e kapcsán antiszemitizmusról, és ha igen, milyen konkrét atrocitások történhettek/történhetnek.

A Menedék- Migránsokat Segítő Egyesület két évtizede foglalkozik a Magyarországra bevándorló, illetve innen elvándorló hazai és külföldi állampolgárok társadalmi integrációjának elősegítésével szociális, oktatási és kulturális projektjein keresztül.

menedékAz utóbbi fél évben az Egyesület egy olyan programsorozatot szervez, melynek célja a jelenlegi migrációs és menekültügyi helyzet szakmai szempontú elemzése meghívott vendégek segítségével. A Gólyában tartott „Menedék Műhelyeken” a műhelyek házigazdái – Kováts András és Soltész Béla – olyan szakértőket vagy közéleti személyiségeket kérnek fel álláspontjuk bemutatására, akik határozott elképzeléssel rendelkeznek arról, hogy mit kellene csinálni, és ennek cikk vagy interjú formájában már hangot is adtak.

A „Menedék Műhelyek” azonban nem egyszerű előadások. A házigazdák igyekeznek a vendégek minden állítását és javaslatát a lehető legtöbb szempontból kritika és vita tárgyává tenni, és ugyanerre kérik a közönséget is. Előre kiküldött szövegek segítségével a közönség tagjai is felkészülhetnek, hogy jól informált vitapartnerekként beszálljanak a közös problémaelemzésbe és megoldáskeresésbe.

A program célja a migrációról és menekültügyről szóló nyílt, demokratikus, tényekre és kidolgozott érvrendszerekre épülő társadalmi vita beindítása, amely képes meghaladni és leleplezni a leegyszerűsítő és zsigeri diskurzusokat. Közös érdekünk, hogy megtanuljunk szabadon és szakmai igényességgel beszélni egymással az elkövetkezendő évek egyik legfontosabb társadalmi kérdéséről.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top