+ Képzőművészet

Felbecsülhetetlen értékű képet kapott a Rippl-Rónai Múzeum

rippl-rónai múzeum

Pinke László adományozó azt közölte: a Virágcsendélet című festményhez örökségként jutott hozzá, és azért ajánlotta fel a múzeumnak, mert szeretné, ha mindenki gyönyörködhetne benne.

Értékes festménnyel gazdagodott a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum a napokban: Szemlér Mihály Virágcsendélet című alkotását kedden mutatták meg a sajtó képviselőinek a somogyi megyeszékhelyen.

Géger Melinda művészettörténész elmondta, hogy az 1884-ben készült, 117,5-szer 82,3 centiméter nagyságú olajfestmény a kaposvári Pinke László és felesége adományaként került a múzeumhoz.

Szemlér Mihály (1833-1904) a 19. századi festészet egyik kiváló művésze volt, tanulmányait Marastoni Jakab akadémiáján kezdte és 1850-től Bécsben, Waldmüller tanítványaként folytatta. Miután hazatért, a festészet mellett tanítással is foglalkozott.

Az alkotó művészetére jellemző a történelmi festmények, népi életképek és tájképek aprólékos, részletező előadásmódja.

Szemlér Mihály jó barátságot ápolt Székely Bertalannal, akivel gyakran együtt is dolgozott.

rippl-rónai múzeum

A fotókat Varga György – MTI készítette

A művész hagyatéki kiállítását 1904-ben rendezték meg a Nemzeti Szalonban, több művét a Magyar Nemzeti Galéria őrzi.

Szemlér Mihály a 19. század azon komoly festőnemzedékéhez tartozik, ahova Munkácsy Mihály, Zichy Mihály, Telepy Károly is.

Pinke László adományozó azt közölte: a Virágcsendélet című festményhez örökségként jutott hozzá, és azért ajánlotta fel a múzeumnak, mert szeretné, ha mindenki gyönyörködhetne benne.

Ábrahám Levente, a Rippl-Rónai Múzeum igazgatója a kép értékére vonatkozó kérdésre konkrét szám említése nélkül azt mondta, hogy komoly, sőt, bizonyos szempontból felbecsülhetetlen értéket képvisel.

Magyarázata szerint ugyanis ritka, hogy egy múzeum ilyen adománnyal bővítheti gyűjteményét, a Rippl-Rónai Múzeummal ez legutóbb 2-3 évvel ezelőtt fordult elő.

A múzeum öt részlege mintegy 2,5 millió tárgyat őriz, ebből a képzőművészeti gyűjtemény 4 ezer darabból áll. A látogatóink száma évek óta nő, tavaly meghaladta a 45 ezret.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top