+ Képzőművészet

Tíz magyar művész munkáiból látható kiállítás a Műcsarnokban

Műcsarnok

Az alkotás szabadságát vizsgálja kilenc teremben a Műcsarnok március 26-ig látogatható Frissen – Egyenesen a Műteremből címmel nyílt kiállítása, amely tíz kortárs magyar művész legújabb munkáit mutatja be.

Az alkotás szabadságát vizsgálja kilenc teremben a Műcsarnok március 26-ig látogatható Frissen – Egyenesen a Műteremből címmel nyílt kiállítása, amely tíz kortárs magyar művész legújabb munkáit mutatja be – hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

A személyes hangulatú tárlatsorozat címe nem a frissebb évjáratra utal, inkább a szellem frissességére, az autonóm alkotók sokféle megújulási képességére, szabadságfokára – hangzott el a műsorban. Bán András, az intézmény vezető kurátora elmondta: a Műcsarnokban jelenleg három kiállítás látható. Az egyik a vörös ruhás afgán lány portréjáról világszerte ismertté vált amerikai fotográfus, Steve McCurry képeiből nyílt Legendás fotók című kamarakiállítás, amely április 3-ig látható.

Kedden nyílt meg az a tárlat, amely a Derkovits-ösztöndíjas fiatal művészek munkáit tárja a közönség elé. Az 1955-ben alapított nagy presztízsű Derkovits Gyula képzőművészeti díjról a kurátor elmondta: minden évben sokan, 160-180-an pályáznak az ösztöndíjra, amelyet 26-an kaphatnak meg. A március 26-ig látható tárlat beszámoló a tavalyi évben ösztöndíjas húsz művész elmúlt évben létrehozott alkotásaiból – tette hozzá.

A harmadik, Frissen című tárlatról elmondta: a Műcsarnok kurátorai szabadon kiválaszthattak egy-egy műtermet, művészt. A választások nagyobb része a közép és idősebb generációt szólította meg. Elmondta: a tíz kurátor által választott tíz művész kilenc teremben mutatkozik be. Kiemelte: a kiállítás nagyon friss, az alkotásokat a keletkezés pillanatában mutatják be.

Hozzátette, hogy ő például a Sepsiszentgyörgyön élő Ütő Gusztávot választotta, aki eddig performansz-művészként volt ismert, de újabban elkezdett festeni. A tárlatra a festményeiből állítottak össze anyagot, az alkotó új művet is készített a kiállításra – emelte ki. Georgiosz Tzortzoglou zenész és képzőművész elmondta: Rockenbauer Zoltán kurátor Rabóczky Judit szobrásszal együtt kérte fel. A szobrászról a műtermében fotósorozatot készített a munka különböző fázisairól, ezeket a képeket használta fel arra, hogy a Műcsarnokban megjelenítse őt. Közös kiállításuk úgy jött létre, hogy Rabóczky Judit az akkor készült szobrait állította ki, ő pedig a munka fázisairól készült fotókat helyezte el a falon.
A Frissen című tárlat kiállítói között van Ütő Gusztáv, Rabóczky Judit és Georgios Tzortzoglou mellett Barakonyi Zsombor, Halász András, Jovián György, Lábass Endre, Nyári István, Orosz István és Pika (Nagy Árpád).

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top