+ Irodalom

Szenzációs könyves oldal indult: gyerekek írják az ajánlókat

könyvsú-go

Az adatbázis alapja az a több mint 200 könyv, melyet 2015-ben gödöllői fiatalok olvastak el és értékeltek az Olvasók Diadala vetélkedőben.

Válassz Könyvet Könnyen!

Könyvsú-GO címmel indított a gödöllői városi könyvtár egy olyan, fiataloknak szóló könyvválasztó oldalt, aminek különlegessége, hogy nem felnőttek vagy szakemberek, hanem gyerekek ajánlanak kortársaiknak olvasnivalót (vagy éppen nem ajánlják, ha nekik se tetszett).

Az adatbázis alapja az a több mint 200 könyv, melyet 2015-ben gödöllői fiatalok olvastak el és értékeltek az Olvasók Diadala vetélkedőben. *

A könyveket 13 kategóriába sorolták egy-egy könyv címe alapján, de az unalmas zsánerfelosztás helyett itt a fiatalok érdeklődésének megfelelő műfajokból lehet választani. Az állati elmék, a Totál titkos naplóm vagy a Kalandos vakációnál egyértelmű, milyen típusú könyvek találhatóak, de vannak talányosabb kategóriák is: a Rossz voltam, Az élet játéka vagy a Négyen egy gatyában.

A Könyvsú-gon be lehet állítani azt is, milyen érzelmeket szeretnénk a választott könyvekben: Szerelem, barátság, izgalom, erőszak, varázslat, humor, mondanivaló.
A kiválasztott könyvekre kattintva megjelenik a könyv rövid leírása, a korhatár jelzése (ha van) és a fiatalok ajánlása: miért volt jó olvasni, kinek ajánlaná a könyvet és lenne-e regényhős. A legtöbb könyv értékelése mellett látható néhány kreatív feladat, melyet a vetélkedő során kellett a diákoknak megcsinálniuk: Facebook-link a regény szereplőjének profiljáról, sms-ben összefoglalt tartalom vagy a csapattagok fotója önmagukról, egy-egy regényhősnek beöltözve.

A honlap készítői, a gödöllői könyvtárosok azt ígérik, hogy a választék folyamatosan bővül és hamarosan minden olvasó hozzájárulhat az adatbázis bővítéséhez.

Addig is lehet értékelni, hozzászólni és persze olvasni.

Próbáld ki, súgnak neked!

* Az Olvasók Diadala Suzanne Collins: Az éhezők viadal c. könyv kerettörténetére épülő interaktív olvasóvetélkedő volt a gödöllői városi könyvtár szervezésében, melyben 60 gödöllői diák vett részt. A játék során a résztvevők egy Gödöllő térképet és GPS koordinátákat kaptak, melynek alapján fel kellett keresniük 12 körzetet a városban. Ha megtalálták az információs táblát, ott egy QR kód segítségével beolvashatták a 12 műfajú könyvlistát és innen lefoglalhattak maguknak egy-egy könyvet. Ezeket a könyveket elolvasták, értékelték, feladatokat oldottak meg és ebből épült fel a Könyvsú-go adatbázisa. A természetjárással egybekötött játék kezdete egy Nyitóviadal volt a Kapitóliumban, azaz a gödöllői városi könyvtárban, ahol a játékosok kiképzésben részesültek: edzés, sminktanácsadás, Cosplay bemutató, lakoma és kiosztásra került a Bőségszaru tartalma is. Az 5 hónapon át tartó vetélkedőt a Győzedelmi Körút zárta, a könyvtárosok egy limuzint béreltek és körbejárták a fiatalokkal a helyszíneket. A gyerekek imádták az újfajta vetélkedést, a sok érdekes feladatot. A játék hangulatát hűen tükrözi az a videoklip, melyet a könyvtárosok vágtak össze a fiatalok feltöltött anyagaiból:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top