+ Irodalom

Stratégiai együttműködést kötött a Saul fia Kft. és a Jelenkor kiadó

Az együttműködés négy könyvre szól, közülük az első a már megjelent Túl a feketén, ezt követi majd a Saul fia filmkönyv, mely júniusban, az Ünnepi Könyvhéten lesz olvasható.

A Saul Fia Kft. és a Jelenkor Kiadó 2016 februárjában stratégiai együttműködést kötött, melynek keretében négy könyv jelenik meg az alkotók szándéka szerint. Ezek a Saul fia hivatalos kiadványai. Közülük az első a már megjelent Túl a feketén, ezt követi majd a Saul fia filmkönyv, mely júniusban, az Ünnepi Könyvhéten lesz olvasható.

A kiadványok nemzetközi jogait a Sárközy & Co. Literary Agency képviseli.

Georges Didi-Huberman: Túl a feketén

Levél Nemes Lászlóhoz, a Saul fia rendezőjéhez
Fordította: Forgách András
Jelenkor Kiadó, 2016.
E-könyvben is elérhető

Egy ismert filozófus moziba megy, majd megrendítő élménye nyomán ír egy hosszú levelet a film alkotójának. Mindez lehetne kettejük magánügye, ám amiről ez a nyilvános levél beszél, az a „bennünk lakozó fekete lyuk”, vagy más néven a Soá.

Itt bővebben is olvashatsz a könyvről.

saul fiaSaul fia filmkönyv

Jelenkor Kiadó, 2016.
Várható megjelenés: 2016. június – Ünnepi Könyvhét

Az exkluzív filmkönyvben a Saul fia alkotói mesélnek a forgatásról, fény derül arra, hogyan készültek napról napra az embert próbáló felvételekre, a film szakértői olyan háttéranyagokat adnak közre, melyek segítették a szereplőket és az alkotókat, hogy a film autentikus világát minél hitelesebben tudják megformálni. A kötetet olvasva az olvasó hiteles képet kap a Saul fiáról és jobban megismerheti a produkció résztvevőit – hiszen végigkövethetjük a film „életét” az ötlettől egészen az Oscar-díjig. Az exkluzív fotókat tartalmazó kötet a Saul fia alkotóinak szemüvegén keresztül láttatja velünk a filmet, így elsőkézből ismerjük meg az alkotói szándékot.

Vági Zoltán: Saul gyermekei
Jelenkor Kiadó, 2016.

1944 nyarán a német és magyar hatóságok megdöntötték a deportálások Európa-rekordját. Két hónap alatt 430 ezer magyar zsidót hurcoltak Auschwitz-Birkenauba. Köztük több mint százezer gyermeket. Akárcsak Saul fiát. Mi történt velük és a szüleikkel? Hogyan ölték meg őket és kik élték túl? Kik voltak a gyilkosaik? Hány magyar dolgozott a Sonderkommandóban Saul Auslanderhez hasonlóan? Mire kényszerítették őket? Hogyan bírták elviselni a lelki terhet? Milyen szerepük volt a filmben is ábrázolt felkelésben?
Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Saul fia történész szakértőjének munkája az SS eredeti iratai és a visszaemlékezések, tanúvallomások ezrei alapján.

Tekercsek a Sonderkommandóból
Jelenkor Kiadó, 2016.

„Az éjszaka a barátom. A dalaim könnyek és sikolyok. Fényem az áldozati tűz…A pokol az otthonom” – írta egyik feljegyzésében Zalmen Gradowski, az auschwitz-birkenaui Sonderkommando tagja, az ellenállási csoport egyik vezetője. A háború után a krematóriumok környékén és romjai közül több elásott visszaemlékezés került elő. E titkos jegyzeteket a Sonderkommando tagjai írták. Azért, hogy ránk, az utókorra örökítsék a gyilkolás részleteit, amelyeket az SS örök feledésre akart ítélni. Munkáikban a gázosításokról éppúgy beszámoltak, mint a Sonderkommandóban uralkodó viszonyokról és a halálgyár mindennapjairól. Részletesen írtak a rájuk nehezedő lelki teherről, a felkelés előkészületeiről. Tőlük tudjuk, hogyan ölték meg 1944 nyarán a magyar zsidók százezreit. Ők jegyezték le az áldozatok utolsó szavait.

Az Oscar-díjas Saul fia alkotói e páratlan dokumentumokat használták a leggyakrabban a forgatókönyv és a film elkészítése során. A szövegek első alkalommal kerülnek az olvasók kezébe magyarul.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top