+ Színház

Elhunyt Mr. Tihany

Mr. Tihany

A világszerte ismert művész 1996 óta a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál zsűrijének állandó tagja, 2004-től pedig a nagy tekintélyű testület örökös elnöke volt.

A Fővárosi Nagycirkusz előcsarnokában két, gyöngysorokkal kivert, gyönyörű, muzeális jelmez áll. Mr. Tihany, Czeisler Ferenc, magyar származású cirkuszművész, illuzionista, Dél-Amerika és az amerikai kontinens legismertebb cirkuszigazgatójának 100 éves születésnapjára állították a Fővárosi Nagycirkusz munkatársai.

A XI. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált az ő videóüzenetével nyitottuk meg januárban, s most a halálhíre érkezett. Januárban belépett a századik életévébe, de pár hónap híján már be nem tölthette azt.

– kaptuk a hírt Fekete Pétertől, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatójától, aki az életéről szóló kiállítást megszervezte, s aki Kristóf István egykori cirkuszigazgató, Mr. Tihany igaz barátjának segítségével a relikviákat hazánkba szállíttatta.

Elment egy legenda. Egy magyar ember, aki elindult a nagyvilágba és megvalósította a csodát. Cirkuszt alapított Amerikában, világsikert aratott és artistacsaládok, generációk tucatjait karolta fel, indította el útjára. Ha létezett magyar artistaművész, akiről elragadtatással beszéltek világszerte, akkor az Czeisler Ferenc volt. Ő volt a cirkuszművészet Puskás Öcsije.

– folytatta Fekete Péter.

A januári fesztiválon szűnni nem akaró taps fogadta videóüzenetét, a nézők és a külföldi cirkuszigazgatók állva tisztelegtek a „Nagy Öreg” előtt. Most is fel kell majd állnunk, kalapot kell emelnünk, fejet kell hajtanunk! 2016. március 2-ra virradó éjjel Las Vegas-i lakásában békésen elaludt, s mostantól az égi társulatban igazgatja tovább a porondon az artistákat, idomárokat, bűvészeket. Munkája, személyisége, szaktudása méltán lehet példa az ifjú artistanövendékek számára.

Czeisler Ferenc, művésznevén Tihany, az artista világ atyja, 1916-ban született Magyarországon. Különös életpályája már gyermekkorában indult, mikor is, 13 éves gyerekként kivándorolt Uruguayba szerencsét próbálni. Pár év múlva visszatért hazájába és először utcai mutatványosként, majd hivatásos bűvészként kereste a kenyerét. 1953-ban családjával Brazíliában telepedett le, és megalapította a Tihany Bűvész cirkuszt, amely több mint ötven éves fennállása során a dél-amerikai kontinens legszebb cirkuszává vált. Több mint ötven évig a világ egyik legsikeresebb és legjelentősebb utazó cirkusza volt az övé. Tihanyi úr 1984-ben vonult vissza, mint előadó, azóta Las Vegasban élt, és onnan figyelte aktívan a világ cirkuszművészetét.

1955 – Tihany Bűvész cirkusz megalapítása

1978 – Academy of Magical Arts előadói díj

1987 – Masters Fellowship díj

A világszerte ismert és tisztelt művész 1996 óta a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál zsűrijének állandó tagja, 2004-től pedig a nagy tekintélyű testület örökös elnöke volt.

A 100 esztendős Tihany videóüzenete a XI. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválra:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top