+ Irodalom

Amikor egy igazi hős is összecsinálná magát – 18+

twardoch morfium

– …itt állok én, a tartalékos tiszt, járadékos és bonviván, itt állok bevert képpel a leszart angol tweednadrágomban, és játszom a győztes németet, aki nyugodtan szarhat, ahova csak akar – gondolja Szczepan Twardoch hőse. Az igazi kérdés, hogy hős-e!

A szemüvege után tapogat.

– Állj, vagy lövök! – kiáltom.

– Te rohadék! – hallom válaszul.

Már nem keresi a szemüvegét, rám veti magát.

Lőttem, a hasába. Az oldalát találtam el, de nem állította meg, a hat milliméteres gyenge, a hájpacni erős. Megint lőttem, szinte vaktában, a trikó fehér foltjára, eltaláltam, elbődült, a földre dőlt.

– Ne mozdulj! – mordultam.

Nyöszörgött, próbált felkelni, így hát nagy lendülettel fejbe rúgtam, mintha labdába rúgnék. Megreccsentek a csontjai, az oldalára és kicsit a hátára fordult. Elhallgatott.

Káromkodtam, nehogy nekem meghaljon!…

De féltem közelebb lépni. Hiába sebesült meg, ha ez az izmos kar elkap, megfojt… A mosdónál állt egy vizeskorsó, rálöttyintettem. Kinyitotta a szemét.

– Elloptad a táskám, gazember! – mordulok rá.

– Baszd meg a kurva anyád – sziszegi vérző szájjal.

– Hol a táskám, te rohadék? – mordulok ismét, állok fölötte kezemben a pisztollyal. – Beszélj, ha kedves az életed.

– Levágom a tököd, és feladom ebédre a feleségednek – felelte.

Tehetetlennek érzem magam. Itt fekszik kétszer meglőve a lábam előtt, a hatalmamban, tehetetlen, vérzik, és kicsit se fél tőlem. Mivel fenyegethetném meg, ha egyszer nem ismeri a félelmet?

Németnek kell lenned, Konstanty. Ahhoz, hogy előkerítsd a táskát, megmentsd magad mint lengyelt, most németté kell válnod. Bízz bennem, Konstanty, én vagyok az egyetlen barátnőd.

Kajetan Tumanowicz nevet a padlón, zihál, nem próbál felkelni, nem fél, nem reménykedik semmiben, nem próbál védekezni, nem vár semmit. Fekszik, nevet.

Légy német.

Ötéves vagyok. Apám huszonegy: szürkészöld egyenruha, két sor gomb, ulánuscsákó négyszögletű lapja. A térdén ülök, rövidnadrágban, térdemnél a szablya rézmarkolata…

 

Oldalak: 1 2

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top