+ Film

Röhrig Géza: Én már a díjátadó előtt úgy éreztem, hogy 15 millió Sauljaként vagyok ott

Saul fia

Tapsvihar fogadta a Saul fia Oscar-gála után hazatért alkotógárdáját szerdán a budapesti Toldi moziban tartott sajtótájékoztatón.

Tapsvihar fogadta a Saul fia Oscar-gála után hazatért alkotógárdáját szerdán a budapesti Toldi moziban tartott sajtótájékoztatón.

Elért a szívünkhöz, hogy egy emberként szorított az ország a film sikeréért.

– fogalmazott Sipos Gábor, a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjával kitüntetett Saul fia című film producere.

Csodálatos érzés, hogy az emberek örülnek az Oscar-díjnak, és ők is a magukénak érzik.

– fűzte hozzá Nemes Jeles László, a film rendezője. Röhrig Géza, a film főszereplője pedig arról beszélt, hogy nagyon megérintette az a sok üzenet, amit kapott:

Én már a díjátadó előtt úgy éreztem, hogy 15 millió Sauljaként vagyok ott.

Őszintén szólt arról, hogy Hollywood nem az ő világa:

az Oscar-gála az idiotizmus orvosi esete.

Az Oscar-díjátadón csak akkor ment vissza a Dolby Színház termébe, amikor a producerek jelezték, hogy már a legjobb idegen nyelvű film díjátadása következik. Addig átadta a helyét a „tartalék nézők” egyikének, akik azért várakoznak, hogy azonnal betöltsenek minden megüresedő széket. Egy belső nézőpontot akartak bemutatni a filmben,

hogy megértsük az embert a holokausztban.

– foglalta össze Nemes Jeles László a film esszenciáját. Felidézte: fontos visszajelzés volt számára, hogy Steven Spielberg filmrendező, akivel az Oscar-gála előtt és után is beszélgetett, fontos filmnek nevezte alkotását, és úgy értékelte, hogy a Saul fia hozzájárult a holokauszt kollektív emlékezetéhez. Spielberg azt is megjegyezte: nem sejtette, hogy olyan sokáig kell várni a Schindler listája után, mire egy ilyen film megszületik.

Budapest, 2016. március 2. Nemes Jeles László, a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Oscar-díjat nyert Saul fia című film rendezője a budapesti Toldi moziban tartott sajtótájékoztatón 2016. március 2-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Nemes Jeles László, a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Oscar-díjat nyert Saul fia című film rendezője a budapesti Toldi moziban tartott sajtótájékoztatón 2016. március 2-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás

A rendező a hollywoodi díjátadóról elmesélte: egész este úgy érezte magát, mintha „módosult tudatállapotban” lett volna. Az Oscar-gála színpadára a protokoll szerint csak egyedül léphetett a legjobb idegen nyelvű film rendezőjeként, és mindössze 45 másodperce volt arra, hogy elmondja gondolatait az Oscar-szoborral a kezében.

A Saul fia több tucatnyi díjat kapott cannes-i bemutatkozása óta, az Egyesült Államokban is több fontos elismerést nyert el, az Oscar előestéjén a rendező az amerikai független filmdíjat, a Spirit Awardot is átvehette a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Mint mondta: a díjátadókon igyekezett mindig másként megfogalmazni a legfontosabb gondolatait. Az Oscar-gálán „a film szívéről” akart szólni, arról, hogy alkotásával azt akarta megmutatni, miként lehet „embernek maradni akkor is, ha már nincs remény”.

Az eseményen elhangzott, hogy a Saul fiát Magyarországon már több mint 180 ezer néző látta, és jelenleg is 45 moziban játsszák országszerte, köztük 34 vidéki filmszínházban.  A film áprilisban különleges DVD és Blue-ray kiadásban is megjelenik számos extrával kiegészítve: szerepel majd a korongon a rendező és Erdély Mátyás operatőr audiokommentárja, több kimaradt jelenet és olyan GoPro-felvétel is, amely forgatás közben rögzítette a stáb munkáját. A lemezre Nemes Jeles László Türelem című kisjátékfilmje is felkerül.

Vági Zoltán, a film történész szakértője bejelentette: a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár elindítja a Saul gyermekei programot, amely az Auschwitz-Birkenauban meggyilkolt csaknem félmillió magyar áldozat közül a százezer gyermek nevét szeretné felkutatni, a program fővédnökségét Nemes Jeles László vállalta.

Egy európai ország nem feledheti el a halottait.

– fogalmazott Vági.  A történész emlékeztetett arra, hogy a film alkotói hatalmas tudásanyagot kutattak fel a Saul fia előkészítése közben, amit szeretnének megosztani a közönséggel közérthető, de tudományos igényű kötet formájában. A könyv egyik darabja lesz annak a Jelenkor Kiadónál megjelenő sorozatnak, amely a Saul fia történeti hátterét, a film keletkezését és témáját dolgozza fel.

Vági Zoltán hangsúlyozta: „bizonyos értelemben erkölcsi kötelességünk” , hogy magyarul is elérhetővé váljanak azok az auschwitzi krematórium mellett elrejtett feljegyzések, amelyeknek egyik szerzője a Sonderkommandó egykori tagja, a felkelés egyik szervezője.

A történész szerint vannak még fehér foltok a holokauszt feltárásában, és sajnálatos módon ezek a területek érintik Magyarországot. A Saul fia azonban sokat tett azért, hogy az Auschwitzban meggyilkolt halottak visszakerüljenek a nemzet emlékezetébe.

Nemes Jeles László elmondta, hogy bár elég nehéz az Oscar-díj, „van vagy négy kiló”, nem foglalkoztatja, hogy a súlya nyomasztó lesz-e számára.

Berakjuk egy kis vitrinbe, remélhetőleg nem látom minden nap.

– mondta. A Saul fiával a holokauszt témájáról már mindet elmondott, amit el akart mondani, ezért erről nem készül több filmet forgatni. De a következő filmjeibe is hasonlóan nagy ambícióval fog belevágni, mint a Saul fiába. „Bölcsesség kell és szerencse”, hogy hasonlóan sikeres filmet készítsen, de éppen ez az izgalmas” – tette hozzá.

Új filmje, a Sunset (Naplemente) előkészítése már folyik, a szereplőválogatásnál tartanak. Babezsinszkij Éva, a produkció castingjának vezetője arról számolt be, hogy a határon túli, magyarok lakta területeken is kutatják a lehetséges szereplőket, és az elterjedt hírekkel ellentétben nemcsak amatőröket keresnek, hanem képzett színészeket is.

Világhírű színésznőt szeretnék csinálni egy magyar színésznőből.

– tette hozzá mosolyogva a rendező.  A filmet, amely az első világháború előtt játszódik Budapesten, Magyarországon forgatja a rendező. Az Oscar-díj miatt új finanszírozási lehetőségek is megnyíltak a produkció előtt. A Sunset komoly támogatója a Saul fiát is finanszírozó Magyar Nemzeti Filmalap.
Nemes Jeles László ugyanakkor azt is megjegyezte: mivel egy-egy film fejlesztése, előkészítése hosszadalmas munka, tervei szerint egyszerre több munkán is dolgozik majd.

 

A nyitókép forrása: MTI/ Kovács Tamás

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top