+ Irodalom

Ki volt az első szakképzett magyar női könyvtáros, egyben több híres művész múzsája?

Fischhof Ágota

Nyáry Krisztián történetéből kiderül, hogy a vonzó könyvtárosnő több híres művészt – köztük Juhász Gyulát Moholy-Nagy Lászlót vagy Móra Ferencet – is megihletett, utóbbi bele is szeretett a nála húsz évvel fiatalabb lányba.

Március 1-jén tartják az International Hug-a-Librarian-Day (Ölelj meg egy könyvtárost!) nemzetközi világnapot. Ebből az alkalomból az első magyar szakképzett női könyvtárosról, Fischof Ágotáról szóló történetét osztotta meg ismét olvasóival Nyáry Krisztián a Facebook-oldalán.

Fischof Ágota kezdetben Móra Ferenc és Tömörkény István mellett dolgozott gyakornokként a szegedi könyvtárban, majd Berlinben elvégezte a könyvtárosképző főiskolát.

Fischof Ágota

Móra Ferenc és Fischof Ágota a szegedi Somogyi Könyvtárban. Forrás: Nyáry Krisztián Facebook-oldala.

„Hazatérve Móra jobbkeze lett a könyvtárban, a Somogyi-gyűjtemény katalogizálásában is részt vett, ő hozta létre a máig használatos tárgyszókatalógust is. A Szegedi Naplóban rendszeresen jelentek meg könyvismertetései, Juhász Gyula felkérésére ő rendezte a Szegedi Munkásotthon könyvtárának anyagát.”

– olvasható a bejegyzésben.

A történetből kiderül, hogy a vonzó könyvtárosnő több híres művészt – köztük Juhász Gyulát, Moholy-Nagy Lászlót vagy Móra Ferencet – is megihletett, utóbbi bele is szeretett a nála húsz évvel fiatalabb lányba. Fischof Ágota 1923-ig dolgozott a Somogyi Könyvtárban, majd férjhez ment és felhagyott hivatásával.

A teljes történet ide kattintva olvasható el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top