+ Irodalom

Tisztességes esküvőt akarsz? Akkor a válasz az Igen!

igen!

Az íróban ugyan nem köszönthetjük az esküvőszervezés új feketeöves mesterét, de könyvében tényleg minden benne van, amit a házasságkötés lebonyolításához tudni kell.

Veszélyes pálya az esküvős könyv. Van, amelyikből már első ránézésre szivárog a rózsaszín köd, az egy oldalra jutó csipkék száma pedig irritálóan magas, ilyenkor egyenes út vezet az ordenáré gejlségig. Egy igényesen elkészített példány azonban meg tudja cirógatni az ember szépérzékét és még a legszilárdabb házasság ellenes emberből is ki tudja csalogatni a menyasszonyt/vőlegényt, ha csak egy pillanatra is.

Czank Lívia Igen! című könyvét forgatva nem rúgott arcon a túlcukrozott romantika, az album nem lett egy csicsássá regulázott hóbelevanc. Émelyítő katyvasz helyett egy igényesen összepakolt, nívós kötetet forgathat az olvasó, amitől azért senki se várjon megvilágosodást, de hasznos információkat elraktározására mindenképpen jó. Az íróban ugyan nem köszönthetjük az esküvőszervezés új feketeöves mesterét, de hálásak lehetünk neki, mert egy csinos köntösben korrektül összefoglalta mitől döglik egy tisztességes esküvő a légy.

Minden, amit az esküvőről tudnod kell.

hirdeti magát a kézikönyv és valóban: az író alaposan kivesézi a témát, valamint minden olyan dologról lerántja a leplet, melyre sok ember képes a nagy nap érdekében.

A menyasszony lehet Hófehérke, a vőlegénye szőke herceg, a dekoráció a meséből jött kellékek, a bátrabb vendégek pedig a törpék.

Az Igen! gyakorlatilag egy nagy esküvő határozó, mely néhol kissé közhelyes, de legalább mutatós.

A szépség belülről fakad, vagyis a belső egyensúlyon múlik minden.

Az esküvő kérdés egy ezerszer felmelegített „káposzta”, így a Junior Prima-díjra jelölt újságírónő nehéz fába vágta a fejszéjét mikor úgy döntött, ő is ezt a lovat lovagolja meg. A szerző számlájára írható, hogy tényleg minden tárgykört atomjaira szed és olyan – számomra eddig homályos – dologról is meglepően sok információt közöl, mint a Save the date kártya vagy az igazérintés-virág.

Czank a helyszínt, a ruhát, a kiegészítőket, az alkalmi öltözékeket, a meghívókat, a zenét, a cateringet, a dekorációt, a fotózást, a vőfélyt, a szépségápolást, az esküvőszervezőt is precízen taglalja, de még olyan témáknak is teret ad, mint a különféle szertartások (polgári, római katolikus, evangélikus, zsidó) és az ezekkel járó tradíciók.

Az író sokat dolgozott női magazinoknál és ez a könyv stílusán is érződik. Ezzel persze semmi baj nincs, a műfaj keretein belül tökéletes választás, mégis vannak olyan mondatok, melyek első blikkre kikerekedett szemeket okozhatnak:

A menyasszony sok esetben követ el stíluserőszakot a vőlegényén.

A szöveges részeket többnyire hús-vér esküvői, nem pedig előre beállított műtermi fényképek illusztrálják, melyek fényévekkel verik az esküvői kiadványok gyakori sztárját a stock fotót. A képek többsége elismert fotósok korábbi anyagaiból kerültek ki,  sok köztük a spontán elkapott pillanat.

Az Igen! nem egy gyorsan összerittyentett esküvő határozó, az album gerincét szakmai berkekben készített interjúk és felmérések adják. A könyv ízléses fényképek és esküvői tippek szerelemgyereke, mely praktikus információkat csöpögtet az arra éhes arák/vőlegények fejébe. Egy magazinhoz hasonlóan bárhol felcsapható és kihalászható belőle az a rész, mely leginkább csiklandozza érdeklődésünket.

Kislányként sokszor ábrándozunk arról, hogy mesebeli
királylányok vagyunk: kastélyunk, szép ruháink,
irigylésre méltó életünk van, az esküvő pedig azt a
napot jelenti, amikor majd minden megtörténhet, az
álmokból valóság lesz. Gyermekként értékeljük a legapróbb
sikereket is, bármiért tudunk rajongani. Ahhoz,
hogy az esküvőtök szervezése és az esemény is örömteli
emlék lehessen, úgy kell annak minden percét átélnetek
a vőlegényeddel, mintha még most is gyermekek
lennétek. Ha kell, időről időre emlékeztessétek
egymást, miért is történik most mindez körülöttetek.
Az esküvőtök helyszíne és stílusa határozza meg az
esemény hangulatát. Nem elég azonban pusztán egy
jól feldíszített környezet, az egyéniségetek és egyfajta
önmegvalósítás is kell hozzá.

Akik falra másznak a női magazinok stílusától vagy megvetik a házasság intézményét, nem ez lesz a kedvenc olvasmányuk, de nem is ők a célközönség.

A Corvina kiadásában megjelent könyvet biztos, hogy sok menyasszony fogja lapozgatni, de a hajadon nők szívét is könnyedén megdobogtatja majd.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top