+ Film

Magyar különdíjas a zágrábi filmfesztiválon!

ZagrabDox

A ZagrabDox nemzetközi dokumentumfilm-fesztiválon különdíjat kapott a magyar Reményvasút című egész estés dokumentumfilm. Nemzetközi kategóriában Nagy pecsét-díjat nyert a kínai Költő üzleti úton című alkotás, regionális kategóriában pedig ugyanezt a díjat a „4.7” című horvát dokumentumfilm kapta meg.

A ZagrabDox nemzetközi dokumentumfilm-fesztiválon különdíjat kapott a magyar Reményvasút című egész estés dokumentumfilm. Nemzetközi kategóriában Nagy pecsét-díjat nyert a kínai Költő üzleti úton című alkotás, regionális kategóriában pedig ugyanezt a díjat a „4.7” című horvát dokumentumfilm kapta meg – olvasható a fesztivál honlapján, a zagrebdox.net portálon.

A régióból érkező különdíjas filmet Trencsényi Klára rendezte. Első egészestés dokumentumfilmje, a Reményvasút a felszínen a budapesti Gyermekvasútról szól, ám valójában egy szívbemarkoló drámát ábrázol az ott dolgozó, hátrányos helyzetű fiatalokról.  A különdíjért járó elismerést Trencsényi Klára rendező és Ugrin Julianna producer vette át Zágrábban szombaton este.

Nemzetközi kategóriában Ju Anqi rendezésében a kínai Költő üzleti úton című alkotás vitte el a Nagy pecsét-díjat. A zsűri döntését azzal indokolta, hogy a film saját igényes formájában merész, vizuálisan eredeti és lenyűgöző, továbbá nagyon eredeti művészi elképzelés, amely az utóbbi évtizedek kísérletezései után, kiszélesítette a dokumentumfilmről kialakult eddigi elképzelést.
A „4.7″ című horvát dokumentumfilm regionális kategóriában kapta meg Nagy pecsét-díjat. Duro Gavran filmje lenyűgöző bemutatása egy volt alkoholista küzdelmeinek a gyógyulás felé vezető úton.
A 12. nemzetközi fesztiválon, amely a dokumentumfilmesek legnagyobb délkelet-európai rendezvénye, 51 alkotás indult a ZagrebDox díjaiért, közülük 24 külföldi, 27 a régióból érkezett. Összesen 160 alkotást mutattak be a világ minden tájáról.
Nenad Puhovski, a fesztivál igazgatója elégedetten nyilatkozott az idei felhozatalról, amely – mint fogalmazott – sokkal színvonalasabb volt, mint a tavalyi. Szerinte kiemelkedően jó minőségű, témákban és megközelítésekben gazdag filmek vettek részt a seregszemlén, a szűri pedig valóban értékelte az eredetiséget, a művészetet és a kreativitást. A hagyományokhoz híven vasárnap a Best of Fest keretén belül az összes olyan filmet levetítik, amely díjban részesült.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top