+ Zene

Világszenciós bemutató lesz a Régizene Fesztiválon

régizene

250 évvel ezelőtt bemutatott, ám mára feledésbe merült francia barokk opera elevenedik meg a Müpában a Régizene Fesztiválon. A világszenzációnak ígérkező Mondonville-felfedezés mellett francia-lengyel koprodukcióban megszólaló istendicsérő himnuszok is tiszteletüket teszik.

  • régizene
  • régizene
  • régizene
  • régizene
  • régizene
  • régizene
  • régizene
  • régizene

250 évvel ezelőtt bemutatott, ám mára feledésbe merült francia barokk opera elevenedik meg a Müpában a Versailles-i Barokk Zenei Központtal együttműködésben a Régizene Fesztiválon.

régizene

Andrejszki Judit és Sebestyén Márta, fotó: Perger László

A világszenzációnak ígérkező Mondonville-felfedezés mellett francia-lengyel koprodukcióban megszólaló istendicsérő himnuszok is tiszteletüket teszik a fesztiválon, lesz francia táncház és „trubadúr-kori popzene” Az angol beteg világhírű énekesnője, Sebestyén Márta tolmácsolásában. A március 2. és 6. között második alkalommal lesz Régizene Fesztivál.

Vincent Dumestre 1998-ban alapított csapatát, a Le Poème Harmonique-ot 2012-ben látta vendégül a Müpa. A francia barokk két pompás remekműve szolgál március 2-i koncertjük gerinceként: Charpentier ma már sláger népszerűségű Te Deumát csak a 20. század közepén fedezték fel újra, Lully azonos szövegre íródott egyházi művéről pedig az tudható, hogy szerzője XIV. Lajos felgyógyulásának alkalmából komponálta, és éppen e mű előadását vezényelve sebezte meg a lábát, majd az elmérgesedett seb okozta halálát. A világhírű francia hangszeres együtteshez Lengyelország legdinamikusabban fejlődő historikus előadógárdája, a Capella Cracoviensis csatlakozik.

régizene

Vincent Dumestre (c) Jean-Baptiste Millot

Az 1981-ben alakult, idén fennállásának harmincötödik évfordulóját ünneplő Capella Savaria a hazai régizenei mozgalom világszerte jegyzett úttörője. A barokk zene mikrokozmoszaként is aposztrofált, majdnem pontosan háromszáz éve született remekművekben, Bach hat Brandenburgi versenyében a zenekar tagjai szólistaként is előtérbe lépnek március 3.-i koncerten

régizene

Katherine Watson (c) Hugo Bernand

A pályája elején álló Baráth Emőke a barokk zenei előadóművészek egyik kiemelkedő alakja, aki az Aix-en-Provence-i Fesztiválon szenzációs alakításával robbant be a köztudatba 2013 nyarán, egy újra felfedezett Cavalli-opera címszerepében. Március 4-én, a beszédes című Duetti d’amore esten az a Valer Sabadus lesz a partnere, aki a Cavalli-operában a férfi főszerepet énekelte. Az Aradon született, és ötesztendős korában családjával Németországba áttelepült kontratenor karrierje meredeken ível felfelé: a Sonynál megjelent, Caldara műveiből összeállított tavalyi szólólemeze igen meleg fogadtatásban részesült. A két énekest az Il Pomo d’Oro kíséri, amelynek nevét egy 17. századi, itáliai barokk opera adja. A 2012-ben alakult együttes már több világklasszis énekessel készített hangfelvételt, vezetője pedig olyan muzsikusokkal dolgozott együtt, mint René Jacobs, Rinaldo Alessandrini, Jordi Savall, Christina Pluhar és Fabio Biondi.

Szombaton, március 5-én ismeretterjesztő előadások színesítik a fesztivál műsorát: 15:30-tól Mácsai János beszélget Vashegyi Györggyel a régizenéről. Mintegy beharangozóként a fesztivál másnapi „záróakkordjához”, 17:00 órától Benoît Dratwicki, a Versailles-i Barokk Zenei Központ művészeti vezetője ismerteti meg a közönséget Mondonville operáinak jellegzetességeivel. Utóbbi előadás angol nyelven, magyar fordítással hangzik el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top