+ Képzőművészet

Herman Levente: A legnagyobb szerencse, hogy mindennek ára van

herman levente

A Várfok Galéria idei első kiállításával, Herman Levente (1976, Marosvásárhely/RO) Illúzió című monumentális, összegző jellegű tárlatával ünnepeljük a művész 40. születésnapját

A Várfok Galéria idei első kiállításával, Herman Levente (1976, Marosvásárhely/RO) Illúzió című monumentális, összegző jellegű tárlatával ünnepeljük a művész 40. születésnapját – írja FB-oldalán a Várfok Galéria.

herman levente

A mikrofonnál Kovács Krisztina

A kiállított anyag nagyrészt nagyméretű, 180×200 cm-es képekből áll. Az egyik térben a látogatók megtekinthetik Herman grandiózus installációját, amelyet 2015 nyarán a XII. Kecskeméti Acélszobrászati Szimpozion fémszobrászati és képzőművészeti alkotótáborban készített, és azóta átdolgozott. A vásznakon a művésztelep tematikájához kapcsolódva ipari tárgyak jelennek meg, a környezetükből kiragadva, a perspektívát is figyelembe véve egymás mellett felállítva. A festmények installációja egy belső, bejárható szakrális teret alakít ki benne egy vasból megformált kenyérrel.

herman levente

A Galéria másik termében egy nagyméretű lebegő vászon mellett szintén festmények kapnak helyet, amelyeket az illúzió mint gyűjtőfogalom kapcsolja össze. Az illúzió, vagyis érzéki csalódás egy pszichológiai folyamat, amely során félreértelmezzük a valóságból érkező ingereket, így elménkben hamis kép jön létre. Ugyanez történik, amikor egyes, önmagukban is megálló alkotások egymás mellé kerülnek, és ez által a kontextus által a mondanivalójuk is megváltozik.

Herman a következőképp ír alkotói tevékenységének gyökereiről:

Megtanultam emlékezni és megismertem Istent, akinek földi helytartói két éven keresztül minden szabad vasárnapomtól, gyermekkorom cseperedő szabadságától fosztottak meg. Most már nem bánom. Bánom viszont, hogy életem elszalasztott pillanatait keserű kínok között vagyok kénytelen újraélni, megidézve minden olyan körülöttem ma már nem létező élményt, dolgot, embert, ami, és aki korábban segítettek megtapasztalni az igazság azon örömét, ami szabaddá tesz. Ez nem nagy bánat! Ma már érzem, hogy a legnagyobb szerencse az, hogy mindennek ára van. Ezt elfogadtam. Most már ezt is tudom és rájöttem, hogy a fény az mindig belülről jön és ez nem egy felismerés, nem illúzió, hanem maga a valóság.

A kiállítás nyitva: 2016. 02. 26. – 2016. 03. 26., kedd-szombat 11 és 18 óra között.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top