+ Ajánló

Zsákkal a fején várja a délutánt a rasszista politikus – fotók

donáth györgy

A zsidótörvényeket támogató, fajgyűlölő Donáth György politikus szobrának mára tervezett avatása sokakat megdöbbent.

A józan többség értetlenül áll az újabb botrányos szobor hírét hallva (itt írtunk róla). A hír azért is megdöbbentő, mert a szobrot az Üllői út és a Páva utca sarkán találjuk, ott ahol a Holokauszt Emlékközpont felé haladók lefordulnak az Üllői útról. Igaz, hogy Donáth Györgyöt koncepciós perben, koholt vádak alapján ítélték el, ahogy az is igaz, hogy 1991-ben az ítéletet semmissé nyilvánították, mégis tény marad, hogy egy aktív fajgyűlölő szobrát leplezik le kormánypárti politikusok február 24-én délután háromkor Ferencvárosban.

002.

A fejre húzott zsáknak van olyan többletjelentése, amit nem érdemes tagadni. A furcsa csak az, hogy ezt a zsákot valószínűleg a kivitelezők húzták Donáth György fejére. Jelképesen?

 

A szobor mellet a Páva utcába pillantva elláthatunk a Holokauszt emlékközpontig!

A szobor mellet a Páva utcába pillantva elláthatunk a Holokauszt Emlékközpontig!

Felirat a zsákolt szobor talapzatán...

Felirat a zsákolt szobor talapzatán…

A Der Standart témához kapcsolódó cikkét a Klubrádió szemlézte:

A lap szerint a jobboldali-populista Fidesz szoborral tiszteleg a Horthy-éra egyik lelkes antiszemitája előtt, ráadásul az emlékmű csak pár méterre lesz a Holokauszt Múzeumtól. Az alkotást Gulyás Gergely, a párt alelnöke leplezi majd el. Donáth György 1939-44 között odaadóan támogatta a zsidótörvényeket, továbbá olyan, antiszemita tömegszervezetek kulcsfigurájaként is kiemelkedett, amelyek az „idegen fajok elleni társadalmi harcot” hirdették. A 2010 óta hatalmon lévő Orbán-kormány makacsul tagadja, hogy Magyarországot felelősség terheli a holokausztért, a magyar zsidók sorsáért. Sőt, éppen ellenkezőleg, ártatlan áldozat volt, amint arról a Szabadság téri szobor tanúskodik. Pedig a kormányzó a legvégéig Hitler szövetségesének számított. A tudósítás is felidézi, hogy a Hóman-szobor tervét csupán az amerikai elnök küldötteinek közbenjárására fújták le. De most Donáth György személyében a Fidesz olyasvalakit talált, akit piedesztálra állíthat, a nemzetközi közvélemény idáig nem vette észre, mi készül.

Hiteles, de hiányos életrajz az önkormányzati honlapról:

160219_DonathGy_szobor_2 (1)

forrás: ferencvaros.hu

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top