+ Életmód

Nem találnád ki, hogy melyik ital csökkentheti a májcirrózis esélyét

májcirrózis

A cirrózis, amire egyelőre még nincs gyógyszer, több egymillió ember halálát okozza évente. Habár a köztudatban úgy él, túlzott alkoholfogyasztás miatt lehet cirrózist kapni, ez azonban tévedés: a hepatitisz C-fertőzés, az immunproblémák és a májzsírosodás következtében is felléphet.

– A Southampton University kutatói szerint már napi két csésze kávéval 44 százalékkal csökkenthetjük a májcirrózis esélyét – írja a házipatika.com.

A vizsgálatban 430 ezer ember adatait vetették össze, közülük 1990 páciens szenvedett cirrózisban. A Southampton University kutatója Dr. Oliver Kennedy szerint

ha a kávéfogyasztást napi két csészével megemelték, az jelentősen csökkentette a cirrózis kockázatát. Számításaik szerint ugyanis egy csésze kávé 22 százalékkal csökkenti a májcirrózis esélyét, így a kávé mennyiségének növelésével a védelem is nő.

A cirrózis, amire egyelőre még nincs gyógyszer, több mint egymillió ember halálát okozza évente. Habár a köztudatban úgy él, túlzott alkoholfogyasztás miatt lehet cirrózist kapni, ez azonban tévedés: a hepatitisz C-fertőzés, az immunproblémák és a májzsírosodás (utóbbi a cukorbetegséghez is köthető) következtében is felléphet.

A kutató ugyanakkor hozzátette, nem tudni pontosan, hogy a kávé – amely több száz vegyületet tartalmaz – mely vegyületei és hogyan csökkentik a cirrózis esélyeit, az egészségtelen életmód mellett pedig a kávé sem fogja megvédeni a májat, sőt.

A teljes cikk ide kattintva elérhető.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top