+ Irodalom

Szexuális tartalmú könyve miatt börtön vár egy egyiptomi íróra

Az írót saját olvasója jelentette fel, aki azt állította, hogy a szöveg elolvasása miatt szívritmuszavara támadt és hirtelen leesett a vérnyomása.

Szexuális tartalmú műve miatt két év szabadságvesztésre ítéltek Egyiptomban egy írót, akit eredetileg egyik olvasója jelentett fel arra hivatkozva, hogy a szöveget olvasva súlyosan megbetegedett.

Ahmed Nádzsit egy hónapja első fokon felmentették, de az ügyészség a közerkölcs megsértésére hivatkozva fellebbezett, a fellebbviteli bíróság pedig a maximális büntetést szabta ki rá. A vádirat szerint az író

tollát és elméjét arra használta, hogy a szabad szerelmet hirdetve rontsa a közerkölcsöt.

Nádzsi Az élet használata című könyvéből az ország legfontosabb irodalmi magazinja, az Ahbár al-Adab még 2014 augusztusában közölt egy részletet. A feljelentő azt állította, hogy a szöveg elolvasása miatt szívritmuszavara támadt és hirtelen leesett a vérnyomása. A szombati ülést vezető bíró a magazin főszerkesztőjét 10 ezer egyiptomi font (körülbelül 350 ezer forint) pénzbírságra büntette.

Az ítélet ellen mindkét érintett fellebbezhet.

3267

A botrányos könyv borítója

Nádzsi korábban úgy nyilatkozott, hogy az ügyészség a novellában leírt szexuális jelenetet nem fikcióként, hanem a saját élményeinek leírásaként kezelte.

Ahelyett, hogy prózaként tekintenének rá, úgy kezelik, mint egy első szám első személyben megírt újságcikket.

– mondta.

Példaként említette, hogy mivel az egyik figurája a történet folyamán hasist fogyaszt, őt magát is kivizsgálták kábítószer-fogyasztás miatt.

Nádzsi szerint annak ellenére fogták perbe, hogy a hatóságok engedélyezték az eredetileg Bejrútban kiadott könyv egyiptomi terjesztését.

A börtönbüntetésre reagálva egyiptomi művészek „égesd el az alkotásodat” címszóval kampányt indítottak el a Facebook közösségi portálon Nádzsi melletti szolidaritásuk jeléül, amelyben arra szólítják fel kollégáikat, hogy a legfelsőbb bíróság épülete előtt összegyűlve égessék el műveiket.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top