+ Film

Ha az ember éhezik vagy menekül, abszurd megoldások is szóba jöhetnek

Sugar van aki forrón szereti

A Magyar Színház február 26-án tartja a SUGAR (Van aki forrón szereti) bemutatóját: Joe (Josephine) szerepében Csőre Gábort láthatjuk, Jerry-t (Daphne) Pavletits Béla alakítja, Virágot pedig kettős szereposztásban Andrádi Zsanett és Simon Boglárka játssza.

Lesújtó volt az első fogadtatása a minden idők legjobb vígjátékának választott Van, aki forrón szereti című 1959-ben bemutatott filmnek, sőt az ez alapján készült Sugar című musicalt sem kényeztette agyon a korabeli kritika. Pedig később ez utóbbi is nagy siker lett: csak a Broadwayen több mint ötszáz előadást élt meg a Peter Stone által színpadra írt mű. Február 26-án a Magyar Színházban is bemutatják a darabot, Méhes László rendezésében.

Addig gyúrták, csiszolták és szűrték ezt a darabot, mire elvesztette a jó musicalek természetéből fakadó erejét és energiáját

– írta a zenés mű kapcsán, 1972 áprilisában a Time kritikusa T.E. Kalem.

A bemutató 40. évfordulója alkalmából színre vitt, új változat rendezője Dyan McBride azonban már azt nyilatkozta a San Fransisco Weekly-nek, hogy ez a musical a Broadway aranykorát idéző utolsó darabok egyike.

Senki sem tökéletes”

A musical alapjául szolgáló filmet, Marilyn Monroe, Tony Curtis és Jack Lemmon főszereplésével hivatalosan 1959 márciusában New Yorkban mutatták be, a közönség pedig imádta: csak az Egyesült Államokban 25 millió dollárt hozott a készítőnek. (Habár az első tesztvetítésen – amelyet a Pacific Palisades-beli Bay Theatre-ben tartottak – úgy tűnt, a film bukásra van ítélve, a közönség csalódottan távozott a vetítésről, a stúdió még arra is megkérte Wildert, hogy vágjon újra bizonyos jeleneteket, de ő nem állt kötélnek.) Az Oscar-díjas vígjátékot 1989-ben az Egyesült Államok Nemzeti Filmmegőrzési Bizottsága beválasztotta a Nemzeti Filmarchívumba, az Amerikai Filmintézet pedig 2000-ben minden idők legjobb amerikai vígjátékának ítélte meg, sőt a 100 legnagyobb amerikai film közé is besorolta. Billy Wilder és I. A. L. Diamond közösen írta a forgatókönyvet Kurt Hoffmann Fanfaren der Liebe (1951) című filmje alapján, a forgatás pedig mindössze három hónapig tartott, 1958 augusztusától november elejéig.

A közhiedelemmel ellentétben – Barbara Leaming Monroe egyik életrajzrajírója szerint – a színésznő kifejezetten utálta Virág szerepét, ahol ismét egy „butácska szőke nőt” kellett alakítania, ráadásul a rendező-producer, Billy Wilderrel is többször konfliktusba került. Előfordult, hogy a forgatás több napig állt, mert Marilyn képtelen volt megjegyezni a szövegét, vagy nem bírt kimozdulni az öltözőből hangulatingadozásai miatt. A munkát megnehezítette eltitkolt terhessége is: a Joe-t alakító

Tony Curtis gyermekét hordta a szíve alatt, amit Marilyn férje a népszerű író, Arthur Miller nem tudott feldolgozni.

Monroe később elvetélt, rá három évre pedig meghalt. Kevésbé ismert tény, hogy a film azóta már szállóigévé vált befejező mondatát, („Senki sem tökéletes”) a kényszer szülte: állítólag nem volt jobb ötlete a rendezőnek.

A történet az 1929-es szesztilalom idején játszódik, amikor is két zenész, Joe (Tony Curtis) és Jerry (Jack Lemon) egy maffialeszámolás szemtanúiként menekülésre kényszerülnek a klubból, ahol eddig játszottak. Némi keresgélés után egy éppen turnéra induló zenekarnál találnak munkát, ahová viszont kizárólag női tagokat vesznek fel. A két barát így jobb híján női ruhát ölt és elkezdődnek kalandjaik.

Kabarétréfa helyett abszurditás”

A film alapján készült Sugar című musicalhez (Broadway bemutató, Majestic Theatre, 1972. április 9.) a kor egyik legsikeresebb dalszövegírója Bob Merrill adta a nevét, a zenéjét pedig Jule Styne szerezte. A Broadway változatot Gower Champion rendezte és koreografálta, a producer David Merrick volt, a művet Peter Stone vitte színpadra. A főszerepeket Elaine Joyce (Sugar Kane, vagyis Virág), Robert Morse (Jerry), Tony Roberts (Joe) és Cyril Ritchard (Osgood Fielding) alakította. A Broadwayen 505 előadás ment le, a londoni West End 1992 márciusában tűzte műsorra, 2011-ben Dániába, 2012-ben pedig ismét az USA-ban, San Franciscóban mutatták be a mű új változatát. 2001-ben maga Tony Curtis is szerepelt a Some Like It Hot: The Musical című új változatában, a milliomos Osgood Fielding szerepét alakította.

Sugar van aki forrón szereti

Forrás: Magyar Színház

A Pesti Magyar Színház február 26-án tartja a SUGAR (Van aki forrón szereti) bemutatóját: Joe (Josephine) szerepében Csőre Gábort láthatjuk, Jerry-t (Daphne) Pavletits Béla alakítja, Virágot pedig kettős szereposztásban Andrádi Zsanett és Simon Boglárka játssza. A milliomos Osgood Fieldinget Gazdag Tibor formálja meg, Sweet Sue szerepében – szintén kettős szereposztásban – Csarnóy Zsuzsanna és Udvarias Anna látható. A produkcióban közreműködik az Európa-szerte elismert ír sztepp versenytáncosokból – köztük két ír sztepptánc Európa-bajnokból – álló Coincidance társulat és a Pesti Magyar Színiakadémia növendékei is.

A zenés mű rendezője Méhes László arra törekedett a munka során, hogy a kabarétréfa helyett az abszurditás irányába vigye el a darabot,

a női ruhába öltözés pedig ne egyszerű geg maradjon, hanem annak az alapigazságnak a bemutatása, hogy ha az ember éhezik vagy menekül, akkor akár abszurd megoldások is számításba jöhetnek

– nyilatkozta a musical kapcsán a Jászai Mari-díjas rendező.

A SUGAR (Van aki forrón szereti) musical 2016. február 26-ától látható a Magyar Színház nagyszínpadán.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top