+ Történelem

3000 éves lenyűgöző leletre bukkantak a régészek

Cambridgeshire

A munkálatokat finanszírozó Historic England örökségvédelmi szervezet mérete és állapota tekintetében is egyedülállónak nevezte a leletet. A szakemberek szerint a lelet megmutatja, hogy a mocsaras Fens-vidék peremén háromezer évvel ezelőtt élő emberek milyen kifinomult megoldásokat alkalmaztak a mindennapjaikban.

A Nagy-Britanniában valaha talált legnagyobb és legrégebbi teljesen ép bronzkori fakereket tárták fel a szigetország Pompejijeként emlegetett ásatási helyszínen.

A háromezer éves leletre a kelet-angliai Cambridgeshire-ben lévő Must Farm-on bukkantak rá. A terület igazi kincsesbánya a régészek számára, akik idén már két vagy három, nagyjából az i.e. 1000 és 800 közötti időből való köralakú épület maradványait is felfedezték a helyszínen

olvasható a BBC honlapján.

A teljesen ép fakereket az egyik nagyobb épület szomszédságában találták meg. Az épületekkel annak idején tűz végzett, és a közeli folyóba hulló fagerendákat az üledék őrizte meg a jelenkor számára. Az 1 méter átmérőjű fakerék belső része még mindig meg van. Az ásatást vezető Cambridge-i Régészeti Hivatal szakemberei szerint a lelet nagyjából az i.e. 1100 és 800 közötti időből való.

A munkálatokat finanszírozó Historic England örökségvédelmi szervezet „mérete és állapota tekintetében is egyedülállónak” nevezte a leletet.

Ez a lenyűgöző, de sérülékeny lelet a Nagy-Britanniában valaha talált legrégebbi fakerék, amely teljesen ép állapotban maradt fenn

– mondta a szervezet illetékese.

A szakemberek szerint a lelet segít gyarapítani a késő bronzkori technológiákkal kapcsolatos ismereteket, és megmutatja, hogy a mocsaras Fens-vidék peremén háromezer évvel ezelőtt élő emberek milyen kifinomult megoldásokat alkalmaztak a mindennapjaikban

– írta a BBC News.

Január elején egy feltehetőleg lótól származó gerincoszlopot ástak ki a területen, ami azt sugallja, hogy a kerék egy lovaskocsi tartozéka lehetett, ám ezt egyelőre korai lenne még biztosra mondani.

A Must Farm-i lelet ugyan az eddigi legteljesebb, de nem a legrégebbi kerék, amelyet a területen találtak. Egy Peterborough melletti bronzkori lelőhelyen korábban egy nagyjából az i.e. 1300-ból való kisebb kerék töredékeire bukkantak.

A köralakú épületek maradványai között egy apró fadobozt, fatányért, egy ép fazekat és rengeteg – feltehetőleg konyhai maradékként hátramaradt – állati csontot találtak a régészek, akik tovább folytatják a kutatást.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top