+ Történelem

Kétezer nőt kényszerítettek szexrabszolgaságra

szexrabszolgaságra

Az alapítvány 25 éve kezdett segíteni az egykori szexrabszolgák mentális problémáinak feldolgozásában, egyben az igazságkeresésben, a Japántól történő kártérítés követelésében.

A „komfortnők”, a 2. világháború idején a japán agresszorok által szexrabszolgaságra kényszerítettek emlékére nyitnak múzeumot Tajvan székvárosában, Tajpejben.

Az intézményt a közülük ma még élők idős korára utalóan „nagymamák múzeumára” (Ama Museum) keresztelték, s célja, hogy megőrizzék az utókor számára szomorú történetüket, sorsuk alakulását. Azt szeretnék elérni, hogy a történelem e fejezete ne merüljön feledésbe – mondta a kezdeményezésről Kang Su-hua, a Tajpeji Nőmentő Alapítvány igazgatója szerdai tájékoztatóján.

A Tajvanon a maga nemében egyedülálló múzeum alapítói hangsúlyozták, a fényképek, videók, dokumentumok közzétételével nem a gyűlöletkeltés a céljuk, hanem a történelmi tények rögzítése, a nők jogainak hangsúlyozása.

szexrabszolgaságra

Az alapítvány 25 éve kezdett segíteni az egykori szexrabszolgák mentális problémáinak feldolgozásában, egyben az igazságkeresésben, a Japántól történő kártérítés követelésében. Az elmúlt több mint két évtized során számos első kézből származó egyedi történetet rögzítettek interjúk formájában.

szexrabszolgaságraA kiválasztott két és fél szintes régi épület, amely majd otthont ad az állandó kiállításnak, mintegy 500 négyzetméteren terül el. Működtetői találkozókat, szemináriumokat is terveznek majd a falai között. A múzeum táblájának avatását március 8-ára, a nemzetközi nőnapra tervezik. A nagyközönség számára történő megnyitása szeptemberre várható.

A 2. világháború idején több mint 2 ezer tajvani nőt kényszerített szexrabszolgaságra a japán császári hadsereg. Mára mindössze hárman élnek azok közül, akik vállalták, hogy nyíltan beszélnek az egykor velük történtekről.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek