+ Képzőművészet

Milyennek látja Jézus életét ef Zámbó, Aknay és Tábori Csaba?

ef zámbó

A magyar modernizmus meghatározó iskolájához, a szentendrei festészethez köthető három művész különböző stílusban, szemlélettel ábrázolja ugyanazt a bibliai történetet.

Három kortárs festőművész, Aknay János, ef Zámbó István és Tábori Csaba Jézus életéről készült képei láthatók csütörtöktől a szegedi Reök-palotában.

Nátyi Róbert művészettörténész a tárlat anyagát bemutató szerdai sajtóbejáráson elmondta: Matula Péter Svédországban élő magyar műgyűjtő 2001-ben kért fel hazai kortárs festőművészeket, hogy saját stílusukban örökítsenek meg 21 újtestamentumi történtet. A sorozat első, kiállításra alkalmas anyaga 2012-ben készült el, azóta több neves tárlaton vett részt a gyűjtemény. (Az anyagot bemutatandó külön honlap is készült – a szerk.)

A magyar modernizmus meghatározó iskolájához, a szentendrei festészethez köthető három művész különböző stílusban, szemlélettel ábrázolja ugyanazt a bibliai történetet. Az évszázadok során kialakult bizonyos ábrázolási formáktól nehéz lenne eltérni, de mindhárom festőművész kapcsolódása egyéni az újszövetségi történetekhez.

ef zámbó

Tábori Csaba képei

Tábori Csaba Jézus életének 21 epizódját megfestve készített kereszt alakú térinstallációt. Ezt és a képekhez készített vázlatokat a szecessziós palota aulájában állítják ki.

ef zámbó

ef Zámbó István képei

Az egyik első emeleti kiállítótérben kapnak helyet ef Zámbó Istvánnak a keresztény ikonográfiai hagyományokat újraértelmező festményei.

ef zámbó

Aknay jános képei

Ezen a szinten láthatók Aknay János képei is. A Kossuth-díjas festő- és szobrászművész alkotásain már a hetvenes évektől megjelennek a szárnyas angyalfigurák, melyek feltűnnek a gyűjtemény számára készített képeken is.

A Regionális Összművészeti Központban a március 10-ig látható kiállításhoz kapcsolódva előadásokat tartanak a keresztény művészetről és a Bibliáról. A tárlat alkalmából – a kiállítássorozat más helyszíneihez hasonlóan – rajzpályázatot hirdettek általános iskolások számára. A legjobb műveket majd Budapesten mutatják be a három alkotó képeivel együtt.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top