+ Képzőművészet

Kalandozz a Gyönyörök kertjében az interaktív Bosch honlapon!

Hieronymus Bosch

Ha rákattintasz erre az oldalra, egy, a festményről készült nagy felbontású képen keresztül nézheted meg közelről a figurákat. Közben halk zene szól, a háttérben pedig vízcsobogás, bárányok bégetése, valamint elefántok üvöltése teszi még érzékletesebbé az élményt.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a holland Noordbrabants Museum 2016-ban nagyszabású kiállítást rendez az ötszáz éve elhunyt művész, Hieronymus Bosch tiszteletére. Ennek kapcsán született az a honlap is, amely egy online, interaktív, virtuális túrán keresztül mutatja be Bosch egyik legismertebb művét, a Gyönyörök kertjét.

Ha rákattintasz erre az oldalra, egy, a festményről készült nagy felbontású képen keresztül nézheted meg közelről a figurákat. Közben halk zene szól, a háttérben pedig vízcsobogás, bárányok bégetése, valamint elefántok üvöltése teszi még érzékletesebbé az élményt.

A figurák felett lévő kis ikonra kattintva egy narrátor meséli el az ábrázolt alakok háttértörténetét. A magyarázó szövegek egyelőre csak angolul és hollandul hallhatók.

Hieronymus Bosch

A honlapon látható kép a kis ikonokkal. Forrás: dangerousminds.net

Ha akarsz, részt vehetsz egy 15 lépésből álló „szervezett túrán” is, de a saját ízlésednek megfelelően is kiválaszthatod, melyik alakról szeretnél többet tudni.

A hármas oltárképet (triptichon) 1500 körül festette meg a művész, ám, hogy pontosan mikor, azt nem lehet tudni. Egyes kutatók Bosch korai művei közé sorolják, az általánosan elfogadott nézet szerint azonban kései műveihez tartozik. A középső tábla a Földi gyönyörök kertje, a bal oldali a Paradicsom, a jobb oldali tábla pedig a Pokol ábrázolása.

Az eredeti képet a madridi Prado Múzeumban őrzik.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top