+ Design

Véletlenül bukkantak rá a bronzkori kincsekre

Nová Role

A régész polgármester-helyettes elmondta, hogy a szakemberek a következő időszakban a lelet tágabb környékét is át akarják kutatni, mert valószínűsíthető, hogy még újabb kincsek is előkerülhetnek.

Mintegy 3000 éves bronztárgyakat találtak a héten a nyugat-csehországi Karlovy Vary melletti Nová Role településen – jelentette be Jana Pavlíková, a regionális önkormányzat szóvivője csütörtöki közleményében.

A 18 darabból álló értékes leletben karperecek, hajcsatok, gyűrűk és más dísztárgyak találhatók. A regionális múzeum régészei szerint az utóbbi évtizedek egyik legértékesebb nyugat-csehországi leletéről van szó.

A bronzkori kincset egy helyi lakos találta meg, amikor kertjét próbálta megtisztítani a kövektől. A férfi a leletről azonnal értesítette a városi múzeumot. A hatályos törvények szerint ezért a lelet értéke tíz százalékának megfelelő pénzjutalomban részesül. A tárgyak értékét a régészek egyelőre nem határozták meg.

A bronztárgyak nem voltak túl mélyen a földben, a 24 éves férfi összesen 17-et talált. A kihívott régészek ezután szakszerűen átkutatták a helyszínt és még egy leletre bukkantak.

Ez azt bizonyítja, hogy a férfi nem használt fémdetektort, tehát valóban nem kincset keresett, véletlenül akadt rá a tárgyakra

– mondta Jirí Klsák, Karlovy Vary polgármester-helyettese újságíróknak.

Klsák egyébként maga is régész. A bronztárgyak elhelyezéséből szerinte arra lehet következtetni, hogy valaki szándékosan ásta el a kincset. A régész polgármester-helyettes elmondta, hogy a szakemberek a következő időszakban a lelet tágabb környékét is át akarják kutatni, mert valószínűsíthető, hogy még újabb kincsek is előkerülhetnek.
A régióban legutóbb a múlt század nyolcvanas éveiben találtak figyelemre méltó őskori tárgyakat.

Képekért katintson ide.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top