+ Színház

Először rendez a temesvári magyar színházban Románia egyik legnevesebb alkotója

Radu Afrim

Először rendez a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban Radu Afrim, Románia egyik legnevesebb alkotója, aki a néző életéről és haláláról állít színpadra egy nem konvencionális előadást – közölte szerdán az erdélyi színház

Először rendez a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban Radu Afrim, Románia egyik legnevesebb alkotója, aki a néző életéről és haláláról állít színpadra egy nem konvencionális előadást – közölte szerdán az erdélyi színház. A néző élete és halála felszínes és ártatlan történetekben elmesélve című produkciót a román rendező és a temesvári társulat közösen írta, rendezte. Többnyire monológokból és improvizáción alapuló jelenetekből építkezik, a nézőt állítja a színház groteszk világának középpontjába.

Az előadásban elmosódnak a határok színész nézők és néző színészek között. Sajátos humorú produkció, amely egyszerre tiszteli és rója meg a mindenkori közönséget. Az alkotók alapgondolata szerint nehéz úgy színházat csinálni, hogy a nézők minden kívánságát figyelembe vegyék, ugyanakkor nélkülük nincs értelme az alkotásnak. Az előadás sajátos világának megteremtésében nagy szerep jutott Irina Moscu jelmez- és díszlettervezőnek, valamint az asszisztensének, Elena Gheorghénak és Baczó Tünde koreográfusnak.

Radu Afrim a formabontó színházi kísérletek tekintetében Románia egyik legfontosabb rendezője. Megosztó, hangsúlyosan látványközpontú előadásait Európa több színházában bemutatták már. Az utóbbi években a temesvári színház több olyan előadást tűzött műsorra, amelyek nem ismert történetet dolgoztak fel, hanem sajátos jelrendszerük és humoruk által kortárs társadalmi, politikai problémákra reflektáltak. Ezek sorát gyarapítja az Afrim-produkció, amelyet pénteken este mutatnak be.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top