+ Képzőművészet

Izgalmas produkciókkal búcsúzik az El Kazovszkij-kiállítás

el kazovszkij

Emlékkoncertet ad többek között Szilágyi Ákos és a Fölöspéldány elnevezésű, a hetvenes évek végén alakult avantgárd irodalmi formáció, melynek El Kazovszkij is tagja volt.

Koncertek, táncelőadás és irodalmi performansz is várja a közönséget a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) A túlélő árnyéka – Az El Kazovszkij-élet/mű című kiállításának szombat esti finisszázsán.

El Kazovszkij a késő 20. század és az ezredforduló egyik legeredetibb és legszuggesztívebb magyar képzőművésze volt, aki festőként, performerként, díszlettervezőként és költőként is hatalmas életművet hagyott hátra. A MNG mintegy 400 művet bemutató kiállítása arra vállalkozik, hogy művészettörténetileg pontosabb képet rajzoljon az El Kazovszkij-életműről.

Tájékoztatásuk szerint a kiállítás szombati finisszázsán 18-tól 24 óráig számos, El Kazovszkijhoz köthető társművészeti program várja a látogatókat.

Emlékkoncertet ad Szilágyi Ákos és a Fölöspéldány elnevezésű, a hetvenes évek végén alakult avantgárd irodalmi formáció, melynek El Kazovszkij is tagja volt. Gergye Krisztián táncművész, aki maga is szerepelt a festő híres, Dzsan panoptikum elnevezésű performansz-sorozatában, ismét előadja Hattyú című, improvizációs performanszát.

Bár versei csak halála után jelentek meg, El Kazovszkij elsősorban költőként definiálta magát; ennek állít emléket az este folyamán színészek, hírességek és amatőr előadók részvételével a Kazolini című irodalmi performansz, Frenkó Zsolt rendezésében.

El Kazovszkij egész életében rajongott David Bowie-ért, lenyűgözte a zenész-énekes kirobbanó energiája, érzékenysége, az egész Bowie-jelenség: a finisszázs programja ezért a The Starmans koncertjével zárul.

A kiállítás vasárnapig látható.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top