+ Film

Így kerül egy képre Alfred Dreyfus és Charlie Chaplin

dreyfus

Különleges animációs filmet mutatunk be a Librarius olvasóinak. A Dreyfus-ügyről szóló 10 perces film jó ideig a fiókban pihent, most viszont friss zenével kerül a nézők elé.

Különleges animációs filmet mutatunk be a Librarius olvasóinak. A Dreyfus-ügyről szóló 10 perces film jó ideig a fiókban pihent, most viszont friss zenével kerül a nézők elé.

Kalapis Rókus, a film Zágrábban élő rendezője ezt mondta el a filmmel való céljáról:

A Dreyfus-botrány – melyre ma már a kelleténél kevesebben emlékeznek – a történetírók véleménye szerint az első a modernkori botrányok sorozatában, főként a médiumok szerepvállalása miatt. Ugyanakkor az ártatlanul meghurcolt katonatiszt esete az igazságtalanság, a jog lábbal tiprásának univerzális szimbólumává vált. Az animáció átmeséli az affért és párhuzamokat állít az egykori Francia Guyana-i fegyenctelep és a mai Guantanamo börtön között. Úgy látszik, hogy a valós terrorveszély fenyegetésében élő világunk megfeledkezett Benjamin Franklin azóta már számtalanszor beigazolódott igazságáról, hogy azok, akik feladják alapvető szabadságukat egy kis ideiglenes biztonságért, nem érdemlik meg sem a szabadságot, sem a biztonságot.

Alfred Dreyfust 1894-ben tartóztatták le hazaárulás vádjával, a börtönt végül öt évvel később, 1899-ben hagyta el a köztársasági elnök kegyelmével. A vádakról 1906-ban mondták ki végleg, hogy semmisek, azonban a Dreyfus-ügy komoly hullámokat vert az európai gondolkodástörténetben. Kalapis Rókus szerint az ügynek ma is aktualitása van:

A jelenlegi helyzet nemcsak biztonságunkat fenyegeti, de szabadságunkat is, mint erre Guantanamo és egyéb sötét helyek hívják fel a figyelmet. Mi még élénken emlékezünk arra az időre, amikor az embereket börtönbe küldték egy vicc, dal, vagy alkalmatlan gondolat miatt, szenvedő alanyai voltunk a délszláv háborúknak, saját szemünkkel láttuk feltámadni a fasizmust és megtapasztalhattuk, milyen egyszerű egymás torkának ugrasztani az embereket. Ha nincs megbízható jogrend amely megvédi, az egyén tehetetlen és kiszolgáltatott, bármikor megfoszthatják vagyonától, szabadságától, de még életétől is. Ezért kell most meggondolni a dolgokat, amíg még nem késő.

A kisfilmhez Waszlawik Gazember László „zenei igazgatásával” Dezső Tóni szaxofonos (deBort, ex-Tudósok), Könczöl János gitáros (Sajnosbatár) és Waszlawik készített zenét, a felvételen valamennyien énekelnek Cserkúthy Balázzsal együtt; a felvételek a szaxofonosnál készütek. A Dezső Tóni-vezette deBort zenekar egyik videója korábban nálunk volt először látható.

A filmhez korábban már készült egy másik szerzemény is, ennek okáról Kalapis Rókus ezt mesélte:

Valamit jól csinálhattam ebben a klipben, mert az eredeti zeneszám szerzője – amelyre a klip anno (most már szinte két éve) – készült, nem érezte politikailag korrektnek, nem akart belebonyolódni valamibe, amit urambocsá’ Amerika-ellenesnek lehet felfogni. Szerencsére barátaim nem hagyták veszni az anyagot és a Dezső-Köncöl-Waszlavik trió zeneileg megtámogatta a rajzfilmet. A hányatott sorsú animáció eddig még sehol sem volt bemutatva.

A film itt látható:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top