+ Pályázat

Gyerekek, ezt a pályázatot nektek írták ki!

kárpát-medencei

Az ötven legjobbnak ítélt pályamű szerzőit 2016 március 22. és 25. között meghívják Sárvárra egy közös irodalmi táborozásra, ahol a műhelymunka során neves írókból, költőkből álló zsűri tagjai értékelik a pályaműveket, és sor kerül a díjkiosztó ünnepségre is.

Idén is várják a Kárpát-medencei középiskolások pályamunkáit vers, próza és tanulmány kategóriában, az Írók Alapítványa, az Írók Szakszervezete és a Sárvár Város Önkormányzata által közösen meghirdetett pályázaton – közölte pénteken Mezey Katalin Kossuth-díjas író, az Írók Szakszervezetének főtitkára.

A 39. Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázatra minden 14 és 18 év közötti középiskolás diák beküldheti magyar nyelven írt írásait. A pályázat beadásának határideje február 22.

Egy-egy pályázat terjedelme műfajonként legfeljebb 15 kéziratoldal lehet, készülhet írógéppel, számítógéppel, de jól olvashatóan akár kézírással is.

A pályázatokat postán vagy e-mailben lehet eljuttatni az Írók Alapítványához.

Az ötven legjobbnak ítélt pályamű szerzőit 2016 március 22. és 25. között meghívják Sárvárra egy közös irodalmi táborozásra, ahol a műhelymunka során neves írókból, költőkből álló zsűri tagjai értékelik a pályaműveket, és sor kerül a díjkiosztó ünnepségre is.

A meghívókat március 10-ig küldik ki a sikeresen pályázóknak. A meghívottak számára a sárvári irodalmi tábor teljesen ingyenes, sőt szükség esetén az útiköltséget is fizetik részükre.

Mezey Katalin elmondta: változatlanul nagy az érdeklődés irodalmi pályázatuk iránt a magyar és a külhoni magyar nyelvű középiskolákban, egyre többen pályáznak például Erdélyből és a Délvidékről is.

Az írások színvonala az elmúlt évek során nem romlott, hanem inkább emelkedett, ami a Kossuth-díjas írónő szerint azt jelzi, hogy a középiskolásoknak is van a magyar irodalom iránt elkötelezett rétege.

Mezey Katalin szerint nem lehet és nem is kell az olvasás fölött megkongatni a „vészharangot”, hiszen a gyerekek között az írásbeliség soha nem volt olyan nagy mint az internetnek és az új kommunikációs eszközöknek köszönhetően napjainkban. Ma már néhány kattintással elérhetővé váltak az információk, sőt bárkinek lehet blogja, amelynek segítségével saját gondolatait is könnyebben közölheti, akár olvasókat gyűjthet magának.

Egy harmadik lépcső lenne, ha a fiatalok az interneten talált információk hatására a könyvespolcokról is leemelnék és elolvasnák szépirodalmi könyveket. Bizakodásra adhat okot szavai szerint az is, hogy egyre nagyobbak és egyre népszerűbbek a könyvvásárok, amelyeken a kiadók kínálata kifejezetten gazdagnak mondható.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top