+ Film

A lovasíjász: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

a lovasíjász

Sokakat magával ragad Kaszás Géza varázslatos képi világgal megalkotott filmjének sodró lendülete, amit azonban az első trágyával púposan megrakott talicska alaposan visszafog majd – monsja Kassai Lajos lovasíjász.

Több mint hétezren látták két hét alatt Kaszás Géza a saját lovasíjász-iskolát teremtő Kassai Lajosról forgatott dokumentumfilmjét.

Kaszás Géza elmondta: a film eddigi fogadtatása egyértelműen kedvező volt, a január 21-i premieren felállva ünnepelték a stábot, ezt követően pedig sok kisebb településen a közönség magától kezdte el a vetítés szervezését.

Bárhová hívnak, elmegyünk ezzel a filmmel.

A színész-rendezőt Kassai Lajos kaposmérői birtokának hangulata, az ott folytatott életmód, a kemény munka és az organikus gazdálkodás ragadta meg, köztük az, hogy miként tudnak az

emberek és állatok teljes közösségben élni egymással. Példaértékűnek tartom, amit ott láttam, és ezt a példát szeretném felmutatni a világnak. Azt, hogy így is lehet élni: harmóniában a természettel, elkötelezetten egy ügyért és kőkeményen harcolva. A lovasíjász nem egy klasszikus értelemben vett dokumentumfilm.

A kaposmérői birtokon készült felvételek forgatáskor a stáb igyekezett teljesen alkalmazkodni az ott történő eseményekhez. Nem dolgoztak beállított vagy előre megrendezett jelenetekkel, legfeljebb helyzeteket teremtettek, amelyekben Kassai Lajos különféle módokon tudott megnyilvánulni, felfedve személyiségének különböző színeit. Mint Kaszás Géza fogalmazott, rendezőként ez a fajta kívülállás nagyon nehéz feladatnak bizonyult.

A film egy részében nyomon követhető Kassai Lajos Kínába tett utazása is, aki lovasíjászkurzust tartott a távol-keleti országban, valamint meglátogatta a Höhhot tartományi Hun Múzeumot, a kínai nagy falat és a déli hunok ősi fővárosának, Tungvancsengnek (Fehérvár) romjait is.

Kaszás Géza elmondta: a Kínában forgatott jelenetekkel szerették volna megmutatni, hogy a Kassai Lajos által viselt és használt felszerelések teljesen autentikusak, valamint igyekeztek felhívni a figyelmet a múzeumban őrzött hun régészeti emlékekre is, amelyek véleménye szerint megmunkálásukat, minőségüket, stilisztikai jegyeiket tekintve rendkívül hasonlítanak a Kárpát-medencei leletekre.

A filmrendező szerint a filmkritikák “általában mindenféle előzetes megfontolások alapján születnek”, ezért nem érdeklik azok a kifogások sem, amelyek A lovasíjászt azért érték, mert lehetséges történelmi alternatívaként mutatja be a hun-magyar rokonság elméletét.

Kaszás Géza először a Vágtass Velem című televíziós műsor számára forgatott Kaposmérőn, az eredetileg negyedórás epizódnak tervezett anyagból végül az egész műsoridőt kitöltő film lett, a találkozás pedig egy barátság kezdetét is jelentette.

Egyikünk számára sem volt kérdés, hogy ezt a munkát folytatni kell.

Azok számára, akik fontosnak ítélik a múlttal való kapcsolatot, két lehetőség létezik. Egyesek a tárgyi és kulturális emlékek minél pontosabb és aprólékosabb másolására törekednek, nekik köszönhető a kutatók munkáját segítő kísérleti régészet. Mások – köztük ő maga is – támaszkodnak ugyan az első csoport tevékenységére, de tág teret hagynak a kreativitás számára is.

Így kap helyet egy ősi harci művészetben a legmodernebb edzéselmélet és módszertan. Így válik az íjfeszítők népének rettegett harcmodora a 21. század legdinamikusabban fejlődő lovassportjává. Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek.

Kassai Lajos a lovasíjászat jelenlegi magyarországi helyzetéről szólva elmondta: a sportág az elmúlt 30 évben rendkívül dinamikus fejlődésen ment keresztül. Mint fogalmazott, biztos benne, hogy sokakat magával ragad Kaszás Géza varázslatos képi világgal megalkotott filmjének sodró lendülete, amit azonban

az első trágyával púposan megrakott talicska alaposan visszafog majd. Nem hallottam még olyat, hogy a mozi székről leesett volna valaki, a lóról viszont elég gyakori. Így legyen bármekkora is az érdeklődés, miután korunk embere számára a legnagyobb elrettentő erő a szívós, kitartó munka, a lovasíjászok száma a film hatására csekély mértékben fog csak gyarapodni. Mert ha mi emberek sokat is változtunk az elmúlt pár ezer évben, a lovak egy jottányit sem.

A Kassai-féle lovasíjászmódszer 2013 óta hungarikum, kifejlesztője többek között tavaly Matt Damon amerikai filmszínészt is oktatta a lovasíjászat rejtelmeire. Kaszás Géza filmje a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Hungarikum Bizottság támogatásával készült.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top