+ Fotó

Miért nem hosszabbította meg a ZSÖK Cseri László szerződését?

Cseri László

A fotós albumot készített a Kodály Központról, könyvet publikált a Zsolnay-negyedről. Február elseje óta már nincs a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. állományában.

A ZSÖK (Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft) nem hosszabbította meg Cseri László szerkesztői­újságírói-fotográfusi szerződését – derül ki abból az interjúból, amit a bama.hu portál készített a fotóművésszel.

Amint Vincze Balázs lett a ZSÖK új igazgatója, hamarosan jelezte, hogy nem tetszik neki a fotós tevékenységem. Az volt az első utasítása, hogy a Zsolnay­könyvbe tervezett őszi és téli képeimet cseréljem le nyáriakra. Hiába érveltem azzal, hogy a negyednek éppen abban áll a szépsége, hogy minden évszakban másként varázslatos. Később mailben közöltem a vezetőséggel, ha ragaszkodnak ehhez a képcseréhez, akkor én távozom, nem tudom elfogadni, hogy ízlésítélet alapján hatalmi szóval döntsenek a művészi munkáról. Végül beleegyeztek, hogy a könyv mehet. Továbbá, most mehetek én is.

– nyilatkozta Cseri László a portálnak. Cseri László a Kodály Központról jubileumi fotóalbumot készített, a Zsolnay-negyedről pedig könyvet írt. Mint mondta, a ZSÖK vezetőségének néhány tagja többször is jelezte, nem ért egyet szakmai filozófiájával.

A vezetőségben mindig akadtak olyanok, akik szóvá tették, hogy nincs szükség a negyedről születő eladhatatlan művészképekre. Megjegyezték azt is, hogy nincs ember a képeimen. Én ugyan elmondtam, hogy az emberalak az építészeti fotográfiákon elvonja az épületről a figyelmet, ezért ilyen a nemzetközi gyakorlat, de szakmai vitára erről soha nem került sor.

– jelentette ki Cseri László. Hozzátette, folytatja a fotózást, és két óriási lehetőséget is kapott külföldről. Cseri László korábban fotóriporterként dolgozott a Dunántúli Naplónál, írt az Echo című újságnak, a Magyar Fotóművészek Szövetségének 1981 óta tagja. A Bama.hu interjúját teljes terjedelmében ide kattintva olvashatod el.

A nyitókép forrása: Bama.hu

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top