+ Fotó

A legszegényebbekre vetül a kartell-gyanú árnyéka?

kartell

Megúszhatod a büntit, ha bevallod, mit követtél el! A kartell akkor is genya dolog, ha a rászorulók katelleznek!

Személyes ügyek intézése folytán a nyolcadik kerületnek olyan részére keveredtem, mely – bár sokat javult az elmúlt években – nem a szívem csücske. Úgy is mondhatnám, hogy sötétedés után nem csak a gyerekemet nem engedném arrafelé bóklászni, de még én is körülnéznék, mielőtt befordulok valamelyik mellékutcába. Ezért is volt meglepő a plakát, ami a Horváth Mihály téri Szent József-templom mögötti hirdetőoszlopon virít. Azon az oldalon, amit csak a gyalogosok láthatnak. S mert a kép, mely talán az állatkert trópusi házában készült, és a nagybetűs felirat alapján –

NEM MARAD KÖZTETEK

– el sem tudtam képzelni, hogy miről lehet szó, ezért közelebb léptem, s elolvastam, hogy ki az, aki plakáton üzen a környék lakóinak.

Akkor is szem előtt lehetsz, amikor a legkevésbé gondolnád. Ha kartellezel, a felelősségre vonás elkerülhetetlen. Engedékenységi kérelemmel most még megúszhatod.

– üzeni a Gazdasági Versenyhivatal azoknak, akik ezen a környéken laknak. Errefelé viszonylag sok a „beteljesítetlen egzisztencia”, a minimálbérből és segélyből élők, a kisfizetésűek… komoly átmenő forgalmat okoznak a város belső régiói felé igyekvő hajléktalanok is. Vajon ezek az emberek, ha veszik a fáradságot, miféle üzenetet hámoznak ki ebből a plakátból? Az első mondat még oké, hiszen azt évszázadok óta tudjuk/tudják, hogy Isten szeme mindent lát! De a többi…?

A fiataloknak még rémlik, hogy a „kartell” egy zenekar, amiben – a hirdetőoszloptól két saroknyira található Szigony utcát híressé tevő – Dopeman is benne volt.[Dopeman-t emlegető cikkeinket itt találod.] Miért ne szabadna kartellezni? (Már persze túl azon, hogy ha túl hangosan szól a zene, akkor a lakók kijönnek a gangra kiabá’ni… és a felelősségre vonás elkerülhetetlen!)

S akkor még ott van a következő mondat az „engedékenységgel”, meg a „megúszással”:

– Naaa, kérlek, engedj be, láttam, hogy a pasid elment, jó darabig nem fog hazajönni!

kartell

Ezen a helyen kicsit olyan ez a plakát, mint a gyóntatószékben felejtett szex-magazin. Nem vonom kétségbe, hogy a városnak vannak részei, ahol célba érhet ez az üzenet, s megbánást tanúsíthatnak a titokban sutyorgók. Persze akkor is hátborzongatón durva, hogy az a bájos, szőke kislány a Versenyhivatal beépített ügynöke lehet!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top