+ Színház

Spiró lett a szegedi teátrum művészeti vezetője

Az új vezetőket Botka László polgármester és Gyüdi Sándor főigazgató mutatta be kedden a városházán.

Keszég László, a miskolci színház 46 éves rendezője lett a Szegedi Nemzeti Színház új főrendezője és Spiró György Kossuth-díjas író, költő, műfordító a teátrum új művészeti vezetője. Az új vezetőket Botka László polgármester és Gyüdi Sándor főigazgató mutatta be kedden a városházán – írja a delmagyar.hu.
A város büszke a színházára és évszázados színházi hagyományaira, ugyanakkor fontos, hogy az intézmény folyamatosan megújuljon. A művészeti munkába a politika továbbra sem szól bele
– hangsúlyozta a városvezető.
A külön megtartott sajtótájékoztatón Gyüdi Sándor főigazgató elmondta, a két fő feladata a következő évad  előkészítése. A műsort és az esetleges társulati változásokat várhatóan márciusban hirdetik meg. A főigazgató újságírói kérdésre elárulta, miután Bodolay Géza főrendezői megbízatása a múlt évad végén lejárt, keresni kezdte a megfelelő embert. Nagy tisztelője Spirónak, és december óta beszélgetnek komolyan a megbízatásáról. Az író pedig a színész és rendező szakon is tanította a főiskolán Keszég Lászlót, így javasolta az ő felkérését.Az új művészeti főtanácsadó arról is beszélt, hogy Magyarországon magas a  színházba járók száma: száz lakosra 56 színházlátogatás jut, ami  több, mint a környező országokban. Ennek az aránynak egy egyetemi városban  még magasabbnak kell lennie. Kijelentette, ha nincs közönség, a színház nem  létezik. Az igényeit ki kell szolgálni, a közönség ugyanakkor  mindenevő, népszínházat kell csinálni, urbánus színházat. Kérdésünkre elmondta, Spiró-ősbemutatóra nem, de valamelyik darabjára lehet számítani a következő évadban – főigazgatói és főrendezői nyomásra.

Az új főrendező a nyugalmat tartja a legfontosabbnak; szisztematikusan, lépésről  lépésre haladva akar dolgozni a közönség és a társulat tagjainak  megelégedésére.   A szabadkai születésű művész hozzátette, Kaposváron  szocializálódott, a rendezésnél a  történetmesélés az első. Felesége, Ónodi Eszter színművész nem jön Szegedre, soha nem dolgoznak együtt. Nem költözik a városba Budapestről, teljesíti szabadkai és miskolci kötelezettségeit, és a következő évadban helyezi át a hangsúlyt Szegedre. A megnézés intézményét erősíti, magyarán:  a készülő darabokat a  bemutató előtt öt-hat nappal véleményezik a művészeti vezetővel. Spiró György és Keszég László kedd délután társulati ülésen mutatkozott be a színház dolgozóinak.

Forrás, fotó: delmagyar.hu

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top