+ Film

Meghalt Ladislav Helge

Ladislav Helge

Helge a hetvenes évek folyamán nem filmezhetett, és hivatalnokként tartotta fenn magát. A rendszerváltozás után életművéért és erkölcsi tartásáért megkapta a Vladislav Vancura-díjat.

Súlyos és hosszú betegség után vasárnap Prágában 88 évesen elhunyt Ladislav Helge cseh filmrendező és forgatókönyvíró, a cseh film újhullámának egyik oszlopos tagja – közölte Jaromír Kallista cseh filmproducer újságírókkal. 

Ladislav Helge a hatvanas évek cseh filmeseinek azon csoportjába tartozott, akiknek sikeresnek ígérkező karrierjét a reformista “prágai tavaszt” eltipró 1968-as szovjet megszállás derékba törte. Helge a hetvenes évek folyamán nem filmezhetett, és hivatalnokként tartotta fenn magát. A rendszerváltozás után életművéért és erkölcsi tartásáért megkapta a Vladislav Vancura-díjat.

Nevéhez olyan filmek fűződnek, mint például a Velká samota (Nagy magányosság), Jarní povetrí (Tavaszi szelek), Bez svatozáre, Bílá oblaka (Fehér felhők), Stud (Szemérem) vagy a První den mého syna (Fiam első napja), amelyek a hetvenes és a nyolcvanas évek Csehszlovákiájában be voltak tiltva.

A hatvanas évek közepén az újonnan alakult csehszlovák film és televíziós művészek szövetségének (FITES) alelnöke, majd 1969-1970-ben elnöke volt. Ezt követően a FITES működését a kommunista hatóságok betiltották és Ladislav Helge politikai üldözésnek volt kitéve.
A szakmába csak 1977-ben térhetett vissza, amikor a prágai Laterna Magika színház egyik rendezője lett. Az 1989-es rendszerváltás után a felújított FITES első elnöke lett, majd néhány évig ő vezette a prágai színművészeti főiskola (FAMU) rendezői tanszékét is.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top