x

Ritkaságnak számító középkori kardot találtak – fotók

ruin-877997_640

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, rendkívül ritka leletnek számító késő középkori, minden bizonnyal a 14. században készült nehézlovassági kardot találtak Kengyel határában. A régészeti leletre civil lakosok bukkantak rá földmunkák alkalmával egy mezőgazdasági művelés alatt állóterületen.

Az egyenes, kétélű vaskard földmunkák alkalmával egy mezőgazdasági művelés alatt álló területről került elő – mondta a szolnoki Damjanich János Múzeum régésze Kertész Róbert. A kard pengéjének hegye letört, jelenlegi hosszúsága 615 milliméter, eredetileg azonban legalább 300 milliméterrel hosszabb lehetett, tehát meghaladta a 900 millimétert.

középkori kard

Mészáros János / MTI

A penge és a markolat közötti egyenes keresztvas teljes épségben megmaradt, a markolathoz és az annak végén található nyolcszögű markolatgombhoz hasonlóan. A fegyver 1,3 kilogrammot nyom.

középkori kard

Mészáros János / MTI

Kertész Róbert szerint a nehézlovassági kardot másfélkezes kardnak is szokták hívni. Ennek az az oka, hogy eltérően a korábbi kardoktól, hosszú markolattal rendelkezett, amelyre két kézzel is rá lehetett fogni, mégis elég könnyű volt ahhoz, hogy egy kézzel is lehessen forgatni.

A Damjanich János Múzeum birtokában eddig egyetlen ilyen kard sem volt, csak egy ehhez hasonló, 13. századból származó.

Köszönet jár a kard megtalálóinak, akik térítésmentesen ajánlották fel az elég jó állapotban levő fegyvert a múzeumnak. A restaurálás után a nyilvánosságnak is bemutatják a ritkaságot – tette hozzá.Nincs hozzászólás

Írd le a véleményed!