+ Tudomány

Hímvesszőbe ültettek őssejteket a franciák

hímvesszőbe

Hat hónap után ezek a betegek jelentős javulásról számoltak be szexuális kapcsolatuk minőségét, a hímvessző merevedését és az erekciót illetően.

Őssejtbeültetés a hímvesszőbe megszüntetheti azokat a súlyos merevedési problémákat, amelyek egyes férfiaknál fellépnek prosztatarák után – derült ki francia kutatók által csütörtökön közzétett első biztató eredményekből.

A francia szakemberek prosztatarák után tucatnyi súlyos merevedési zavarban szenvedő betegnél végeztek őssejtbeültetést a hímvesszőbe.

Hat hónap után ezek a betegek jelentős javulásról számoltak be szexuális kapcsolatuk minőségét, a hímvessző merevedését és az erekciót illetően.

A prosztatarák miatt végzett sebészeti beavatkozásnak gyakori következménye a hímvessző véredényeinek és idegeinek károsodása nyomán fellépő impotencia, amely súlyos változásokat idéz elő a beteg életében, a férfiak önképében.

A créteil-i Henri-Mondor Egyetemi Kórház orvosai a betegek gerincvelőjéből nyert őssejtet juttattak be a páciensek hímvesszőjébe. Számos tanulmány már bizonyította, hogy a gerincvelőben lévő különböző típusú őssejtek képesek spontán átalakulni ugyanolyan testi sejtekké, amelyek a műtét során a hímvesszőben megsérültek.

A visszafordíthatatlannak ítélt merevedési zavarokkal bajlódó betegeknél a mintegy két éven át tartó orvosi kezelés – viagra maximális dózisú adagolása és merevedést segítő pumpa alkalmazása – általában eredménytelennek bizonyul.

Az őssejtbeültetés után hat hónappal azonban a kutatók „jelentős javulást” tapasztaltak betegeik szexuális életét, az erekció minőségét és a merevedés időtartamát illetően.

Két beteg arról számolt be, hogy újra ugyanolyan normális merevedést tapasztalt gyógyszerszedés nélkül,  mint a radikális sebészeti beavatkozás előtt – írták a kutatók.

Ha ezen tanulmány eredményeit más klinikai kontrollpróbák is megerősítik, az őssejtterápia kibővítheti a kevésbé súlyos merevedési zavarok más formáinak kezelését is

– mondta René Yiou professzor.

A francai szakemberek eredményeiket a European Urology szakfolyóiratban mutatták be.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top