+ Film

Díjeső: Újabb elismeréseket kapott a Saul fia

Saul fia

Nemes Jeles László a díj átvételekor arról beszélt: a stáb sok kulcstagja elsőfilmes és a siker egyik kulcsa az volt, hogy mindenki a szívében hordozta ezt az ügyet.

A Magyar Filmkritikusok Díjának pénteki átadásán tarolt a Saul fia; Nemes Jeles László alkotása a fődíj mellett további négy elismerést vitt el a tavalyi filmtermés legjobbjainak kiosztott tizennégyből.

Az Anyám és más futóbolondok a családból három, a Szerdai gyerek két díjat nyert, a Liza, a rókatündér lett a legjobb elsőfilm (rendező: Ujj Mészáros Károly).

A Saul fia stábjából Röhrig Géza lett a legjobb férfi főszereplő, Zányi Tamás a legjobb hangmérnök, Erdély Mátyást az operatőrök, Nemes Jeles Lászlót a rendezők között találta a legjobbnak a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Film- és Tévékritikus Szakosztálya és a Magyar Filmművészek Szövetsége Filmkritikus Szakosztálya.

Nemes Jeles László az 54. éve kiosztott díj átvételekor arról beszélt: a stáb sok kulcstagja elsőfilmes és a siker egyik kulcsa az volt, hogy „mindenki a szívében hordozta ezt az ügyet”, a fődíjat átadó Tarr Béláról szólva pedig azt emelte ki, ő nála végezhetett olyan műhelymunkát, amelynek során elleshette a titkokat, köztük azt, hogy „milyen fontosak az arcok egy filmben”.

Korábban azt is megemlítette: nagyon aggasztónak találja a digitális technika térnyerését, hiszen a filmkészítés egyik titka az alapanyag, amit nem helyettesíthetnek „egyek és nullák”. Ha elveszítjük a filmet, akkor az emlékezetet is elveszítjük, és ezt szerintem nem szabad hagyni – jelentette ki Nemes Jeles László.

A legjobb dokumentumfilmnek az Azokat, Meggyes Krisztina művét ítélték, a kisjátékfilmek kategóriájában a Kamaszkor vége, Szilágyi Fanni rendezése, az animációs alkotások között A nyalintás nesze, Andrasev Nadja munkája nyert.

A női epizódalakítások legjobbjának Börcsök Enikőt választották a Szerdai gyerekben, a női főszereplők közül Básti Julit (Anyám és más futóbolondok a családból), ugyanebben a filmben mutatott alakításáért vihette el Gáspár Tibor a legjobb férfi epizódalakítás díját.

A legjobb forgatókönyvért odaítélt elismerés Fekete Ibolyáé lett (Anyám és más futóbolondok a családból), különdíjat kapott a Szerdai gyerek (rendező: Horváth Lili); a magyar filmkritikusok Életmű-díjával Hildebrand István operatőr és videórendező, egyetemi tanár sok évtizedes kimagasló művészi munkásságát ismerték el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top