+ Irodalom

Így tisztelegnek az elhunyt színésznő emléke előtt

A Vígszínház színésznőjének emléktábláját a színház és a XIII. kerületi önkormányzat közösen helyezte el a ház falán.

Emléktáblát avattak a tavaly elhunyt Pap Vera színművész tiszteletére kedden Budapesten, a XIII. kerületi Kárpát utca 24. szám alatt, ahol a Kossuth- és Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész élt.

A Vígszínház színésznőjének emléktábláját a színház és a XIII. kerületi önkormányzat közösen helyezte el a ház falán, a táblát Tóth József polgármester avatta fel.

12573666_1215450131802790_421676457440243822_n

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Vera az egyik legdrágább kollegánk volt, nap mint nap eszünkbe jut mindenről

– mondta Börcsök Enikő színművész, a Vígszínház társulatának tagja az emléktábla avatásán, felidézve: sok időt töltött együtt Pap Verával, rengeteg közös élményük van. Arról beszélt, hogy Pap Vera az utóbbi 10-15 évben a fiatalok felé fordult, fontos volt számára, hogy mindent, amit tudott, megtanítson nekik.

Mint mondta, Pap Vera rendkívüli ember, akinek, olyan gazdag élete volt, amilyen kevés művésznek adatik meg.

Rengeteg munkája mellett képes volt arra, hogy a hétköznapi emberekkel bármilyen közegben, bármikor találkozzon, beszélgessen, és nem mint színművésznő, hanem mint Pap Vera volt jelen. Nagyon nagy öröm és büszkeség, hogy ismerhettük és a barátjának fogadott bennünket

– mondta Börcsök Enikő.

Szólt arról is, hogy a XIII. kerületi lakás az egyik otthona volt a színésznőnek, ahol akkor lakott, amikor munkája Budapestre szólította, „egyébként, ha tehette, az ideje nagy részét Szigligeten töltötte a férjével”. Pap Vera nyughelye Szigligeten van, ezért is fontos a budapesti emléktábla.

12631337_1215450158469454_1889728958201180202_n

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Kováts Kriszta színművész, énekesnő Pap Vera osztálytársai nevében emlékezett a művészre. Arról beszélt, hogy Pap Vera csodálatos közösségi ember volt, mindig is a legjobbnak tartották az osztályból, nagyon becsülték és örültek a sikereinek.

A megemlékezésen a társulat tagjai, a művész pályatársai, köztük Törőcsik Mari, Gálffi László, Kútvölgyi Erzsébet, Halász Judit, Tordy Géza, Hegyi Barbara és Bezerédi Zoltán vettek részt. A Vígszínház vezető színésznője 59 éves korában hunyt el 2015. április 9-én.

Pap Vera a Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után, 1979-ben a Vígszínházhoz szerződött, és azóta, 36 éve megszakítás nélkül volt a társulat tagja. Nevéhez olyan legendás alakítások fűződnek, mint a Szentivánéji álom Hermiája, Kornis Kozmájának Hédije, az Úri Muri Rozikája, Amadeus Konstanzája, a Cserepes Margit házassága című Fejes Endre-darab címszerepe, a Leonce és Léna Lénája, a Györgyike drága gyermek Györgyikéje, a Salemi boszorkányok Proktornéja, a Kurázsi mama Yvette-je, A revizor Polgármesternéje, Az ember tragédiája Évája, az Augusztus Oklahomában és a Mikve főszerepe.

Színházi szerepei mellett több mint 40 filmben és tévéjátékban nyújtott kiemelkedő alakítást. Még főiskolás évei alatt kapta első főszerepét a Gábor Pál rendezte Angi Vera című filmben. Ezért a szerepért 1980-ban a chicagói filmfesztiválon elnyerte a legjobb női alakítás díját, 1981-ben pedig a David di Donatello-díjat, amelyre egész életében büszke volt. Rövid idő alatt nemcsak hazánkban, hanem az ország határain túl is felfigyeltek tehetségére, szelíd bájára, szuggesztív drámai erejére.
Többek között játszott a Csapd le csacsi!, A névtelen vár, a Dögkeselyű, az Uramisten és a Roncsfilm című filmekben is.
A színésznő munkásságát számos díjjal ismerték el, 2013-ban Kossuth-díjat kapott „a nehéz női sorsot megjelenítő szerepek hiteles színpadi és filmes megformálásáért, a humoros, groteszk és drámai szerepekben egyaránt emlékezetes, maradandó művészi élményt nyújtó színészi játékáért”.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top