+ Film

Budapest, Budapest, te noir! – avagy gyilkosság, kétes erkölcs és szex

A magyar film megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez – talán ez a mottó illene a közel egymilliárd forintból készülő új produkció, a Budapest noir lelkes alkotóihoz. Február 8-án kezdik Kondor Vilmos azonos című regénye filmes adaptációjának forgatását. A részletekről a belvárosi Central kávéházban számoltak be a szereplők és a stáb. Mint kiderült, a helyszín Ragályi Elemér operatőr életében, egyszersmind a magyar filmtörténetben különös jelentőséggel bír.

,,A magyar film megint jó lesz, méltó régi nagy híréhez” – talán ez a mottó illene a közel egymilliárd forintból készülő új produkció, a Budapest NOIR lelkes alkotóihoz. Február 8-án kezdik Kondor Vilmos azonos című regénye filmes adaptációjának forgatását. A részletekről a belvárosi Central kávéházban számoltak be a szereplők és a stáb. Mint kiderült, a helyszín Ragályi Elemér operatőr életében, egyszersmind a magyar filmtörténetben különös jelentőséggel bír.

Film noirként („fekete film”-ként) jegyzik azt a műfajt, amelyben kiemelt szerepet játszanak a bűnügyek, a kétes erkölcs és a szexuális motiváció. Képi világára, különleges hangulatára jellemző, hogy a belső felvételek többnyire szűk és alacsony mennyezetű, sötét, füstös terekben készülnek. A sajátos atmoszférájú krimikben gyakoriak a szokatlan kameraállások, és nagy hangsúlyt kap a fényárnyék kontraszt.

Berlin noir (forrás: wsj.com)

Berlin noir (forrás: wsj.com)

Kondor Vilmos Budapest noir című bűnügyi regénye 2008-ban jelent meg. A helyszín Budapest, az időpont 1936 októbere. Gömbös Gyula halott. A Terézváros egyik kapualjában egy fiatal zsidó lány holttestére bukkannak. Az Est helyszínre érkező bűnügyi zsurnalisztája, Gordon Zsigmond kérdezősködni kezd, de mindenütt falakba ütközik.

A szálak egyszerre visznek felfelé, a társadalom legfelső rétegeibe, és lefelé, a nyomor és elkeseredettség szörnyű világába. Gordont hajtja a szimata és kíváncsisága, és minél jobban el akarják ijeszteni, ő annál kitartóbban követi a nyomokat. Nem tudja, kiben bízhat, nem tudja, kit milyen hátsó szándék mozgat, nem tudja – de nem is érdekli –, mikor milyen érdeket sért. Egy dolgot akar csupán: megtalálni a lány gyilkosát, mert rajta kívül ez senkit sem érdekel.

A Budapest noirt mind könyv, mind készülő film formájában kezdettől fogva titkok övezik. Csak elenyészően kevesen tudják, valójában ki a regény írója, a Kondor Vilmos ugyanis a szerző álneve. A név alatt megbújó ember maga is rejtélyes figura, nem mutatkozik a nyilvánosság előtt, pontosabban nem fedi fel a kilétét, interjút is csak írásban ad. Erről bővebben itt:

A film készítői is igyekeztek a lehető leghosszabb ideig titokban tartani mindent, az alkotók névsorát is csak a minap tartott sajtótájékoztatón árulták el – amely eseményre egyébként 1930-as évekbeli oldtimerrel érkeztek –, de akkor sem voltak túl bőbeszédűek. Állítólag a regény szerzője is jelen volt a sajtótájékoztatón, de amúgy kondorvilmososan rejtőzködve. Mindenesetre annyi kiderült, hogy a film rendezője tartja vele a kapcsolatot, és rendszeresen konzultálnak a Budapest NOIRról.

Forrás: orientpress.hu

Forrás: orientpress.hu

Gordon Zsigmondot Kolovratnik Krisztián, a kedvesét, Eckhardt Krisztina fotóriportert Tenki Réka, vitéz Szöllősy Andrást Kulka János, Szöllősinét Kováts Adél alakítja. Dobó Kata madámot, Anger Zsolt pedig bűnügyi felügyelőt játszik a filmben. A producer Kemény Ildikó, a forgatókönyvíró Szekér András, a látványtervező Pater Sparrow, az operatőr Ragályi Elemér, a rendező Gárdos Éva.

Kemény Ildikó elmondta: szerencsés, véletlen időbeli egybeesés, hogy

olyan hangulatban kezdhetik meg a Budapest NOIR fogatását, amikor nagyon jó magyar filmesnek lenni.

A Saul fia páratlan sikerére utalt, amire a szakma és a közönség is méltán büszke. Cége, a Visit Pioneer Pictures arról nevezetes, hogy külföldi filmek partnereként számtalan koprodukcióban vett részt. Jelenleg is dolgoznak, éppen most forgatják Charlize Theronnal a Coldest City (A leghidegebb város) című produkciót. ,,A filmben Berlint kreálunk Budapestből. Korábbi filmjeinkben már sokszor szerepelt Budapest Párizsként, Londonként, volt már Amerika, például az Adrien Brodyval forgatott Houdini-filmben. A Pioneer Picturesnek ez az első önálló, magyar játékfilmje.”

Nagy megtiszteltetés, hogy most végre Budapestet csinálhatunk Budapestből, méghozzá egy olyan korszakát, az 1930-as éveket teremthetjük újra Pater Sparrow látványtervezővel, amiről még nem nagyon láttunk filmeket.

,,Amikor Gárdos Éva megkeresett az ötlettel, rögtön partnerére talált bennem, mert nekem is nagy kedvencem a film noir.” Magyarországon még nem készült igazi, klasszikus noir krimi, ez lesz az első, amire az összes alkotó büszke, és nagy várakozással tekintenek elébe.

Ha klasszikus magyar noir film nem is készült még, úgynevezett egzisztencialista noir igen: Tarr Béla A londoni férfi című alkotása.

A Budapest NOIR történetének főszereplője, Gordon Zsigmond újságíró olyan ügyben nyomoz, amely – a műfaj hagyományainak megfelelően – sokkal mocskosabb, mint azt bárki hitte volna. Február 8-án kezdődik a 45 napos forgatás Budapest különböző helyszínein, illetve épített díszletek között a Róna utcai MAFILM-stúdióban.

Gárdos Évát már hosszú évek óta érdekli a film a noir. Amikor megtudta, hogy létezik egy Budapest noir című könyv, azonnal megvette (angol nyelvű kiadásban), egy ültő helyében elolvasta, és rögtön úgy érzete, hogy jó filmet lehetne csinálni belőle. ,,Vonzott, hogy Budapesten játszódik a történet, és arra gondoltam, milyen szuper lesz, hogy a néző majd azt fogja mondani a moziban: jé, én ismerem ezt a hidat, ismerem ezt a kávéházat!” – mesélte a rendező.

Középütt Gárdos Éva (fotó: MTI/Kovács Tamás)

Kolovratnik Krisztián, Gárdos Éva, Dobó Kata és Anger Zsolt (fotó: MTI/Kovács Tamás)

,,A noir film nem azért fekete, mert fekete-fehér nyersanyagra forgatják, van sok színes film noir is, hanem azért, mert a témája fekete” – folytatta Gárdos.

A szereplők is másképp működnek, mint gondoljuk. Sok a hazugság, a korrupció, semmi sem olyan, mint amilyennek hisszük. Kondor Vilmos nagyon izgalmas, fordulatos krimijének nem véletlenül Budapest noir a címe: Budapest nagyon fontos karaktereiről szól.

Lapozz a folytatáshoz!

Oldalak: 1 2

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top