+ Irodalom

Ladik Katalin: Valójában nem kellett migrálnom, az ország ment el tőlem

ladik katalin

A földrajzi értelemben vett utazás inspirál és visszatérő borzongást jelent számomra. Az az ország, amely számomra a hazát is jelentette, eltűnt alólam – mondta Ladik Katalin a XV. Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny díjátadóján.

Szövegíróként Ladik Katalin, rendezőként pedig Sorin Militaru nyerte meg az Újvidéki Színházban megtartott XV. Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyt – írja a magyarszo.com.

A szerzők közül a Tömöry Péter, Miklós Melánia, Kiss Csaba összetételű zsűri Bozsik Péter alkotásának ítélte oda a második helyet, Gobby Fehér Gyula szövege lett a harmadik. Ami a rendezőket illeti, Radoslav Milenkovićé lett a második, Gemza Péteré pedig a harmadik hely. Négy színész kapott elismerést kiemelkedő játékáért: Elor Emina, Banka Lívia, Kőrösi István és Pongó Gábor –

Ladik Katalin elmondta, hogy néhány motívum az egész költészetét és az életét végigkísérte:

Ez az út, az utazás, a határok, a talajvesztés, a hidak. Természetesen szimbolikus értelemben ez az a vezérfonál, amely végigkísérte az alkotói pályámat és a magánéletemet. Innen következik a kérdés, hogy vajon jó úton járok-e? Az ember valahonnan elindul és el szeretne jutni valahová. Lehet ez földrajzi értelemben vett utazás vagy belső utazás. Az alkotói munkában mindig a belső utazás kérdését tettem fel, hogy önmagamban elég távolra, elég mélyre vagy elég magasra jutottam-e; hiszen ha az ember belső utazásra indul, akkor több dimenzióban kell utaznia. A földrajzi értelemben vett utazás inspirál és visszatérő borzongást jelent számomra. Az az ország, amely számomra a hazát is jelentette, eltűnt alólam. Valójában nem kellett migrálnom, hanem az ország ment el tőlem. Ez az az általános téma, ami már foglalkoztatott a verseimben és a performanszaimban. Ezt próbáltam besűrített formában, jelszavakkal és költői képekkel kifejezni ebben a darabban.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top