+ Képzőművészet

Most feltárt festményekkel újra nyit a Czóbel-kiállítás

czóbel

Barki Gergely művészettörténész, kurátor szerint a kiállítás egyik különlegesség: a látogatók szó szerint is egy-egy múzeumi főmű háta mögé tekinthetnek, hiszen néhány most feltárt kép eddig egy másik munka hátoldalán átfestve, eltakarva, elrejtve szunnyadt.

Több, raktár mélyéről előkerült, az állandó kiállításon eddig nem szerepelt alkotás is látható február 5-től a megszépült szentendrei Czóbel Múzeum Újragondolt Czóbel című állandó kiállításán.

Barki Gergely művészettörténész, kurátor szerint a kiállítás egyik különlegesség: a látogatók szó szerint is egy-egy múzeumi főmű háta mögé tekinthetnek, hiszen néhány most feltárt kép eddig egy másik munka hátoldalán átfestve, eltakarva, elrejtve szunnyadt.

Czóbel Béla (1883-1976) a modern magyar képzőművészet meghatározó, nemzetközi rangú egyénisége, aki szinte pályája kezdetétől, kortársai által is elismert módon alakította a magyar festészet fejlődését és hagyta ott névjegyét az európai modernizmus több centrumában is.

Czóbel Béla volt az első festőművész, akinek már életében múzeumot szenteltek Magyarországon. A szentendrei Templomdombon álló épület 1975-ös megnyitása óta eltelt több mint negyven évben sokan – köztük az alkotó lánya, Lisa Czóbel is – hozzájárultak a gyűjtemény gyarapításához, ám az állandó kiállítás évtizedek óta szinte alig változott. A tárlat most teljes egészében megújult, a múzeum anyagából válogatott művek mellett hazai és külföldi gyűjteményekből származó alkotások is bekerültek a kiállításba – hangsúlyozta a kurátor, kiemelve, hogy ez utóbbiak hosszú távú letétben vannak a múzeumban.

A tárlat a múzeum több száz darabos Czóbel-gyűjteményére épül, de kölcsönözött művet a kiállításnak mások mellett a budapesti Magyar Nemzeti Galéria, a kecskeméti Katona József Múzeum és a párizsi Julian Akadémia is.

A Barki Gergely koncepciója alapján megvalósult kiállítás a festő pályaszakaszait az életmű kronológiáját követve, helyszínek szekcióira bontva mutatja be a nagybányai indulásától a párizsi fauve korszakon, a Nyolcakhoz való csatlakozásának idején, majd a hollandiai éveken és a német expresszionisták körében töltött berlini perióduson át Párizsba való visszaköltözéséig, végül az életmű zenitjét jelentő Párizs és Szentendre között ingázó hosszú időszakáig.

Riport- és dokumentumfilmek mellett interaktív információs pult is segíti az életmű teljesebb megismerését, ugyanezt a célt szolgálják a múzeum újabb kiadványai is.

A tervek szerint az állandó kiállítás egy része időről időre megújul, a minitárlatokban – az eddigiektől eltérően – nagyobb hangsúlyt kapnak Czóbel Béla grafikái, amelyeknek tudományos feldolgozására az intézmény 2016-ban önálló programot indít.

Az újranyíló Czóbel Múzeum épülete kívül-belül megújult: a statikai megerősítés, a tetőszerkezet rekonstrukciója és a homlokzat felújítása mellett a belső térben új falak is épültek, megszépült a belső kert, korszerű világítási és biztonsági rendszert alakítottak ki.

 

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Tilly szerint:

    This indortuces a pleasingly rational point of view.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top