+ Színház

Életének 49. évében elhunyt Massányi Viktor

massányi viktor

Az előadót rövid, súlyos betegség után érte a halál. Massányi Viktor énekes, a Magyar Állami Operaház és a bécsi Volksoper egykori művésze, pályája utolsó szakaszában a Nemzeti Énekkar tagja 49 éves volt.

Életének 49. évében elhunyt pénteken Massányi Viktor énekes, a Magyar Állami Operaház és a bécsi Volksoper egykori művésze, pályája utolsó szakaszában a Nemzeti Énekkar tagja.

Az előadót rövid, súlyos betegség után érte a halál.

Massányi Viktor a kárpátaljai Ungváron született 1967-ben. Egyetemi tanulmányait már Magyarországon, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Konzervatóriumában végezte, 1995-ben kitüntetéssel diplomázott.

A Debreceni Csokonai Színházban debütált ösztöndíjasként A varázsfuvolában, Vámos László 1993-as rendezésében. 1994 és 1997 között a Pécsi Nemzeti Színház magánénekese volt, ott mutatkozott be egyebek mellett Figaro, idősebb Germont és Simon Boccanegra szerepében.

Massányi Viktor 1997-től a Magyar Állami Operaház állandó vendégművésze volt, főszerepeket, többek között a Rigoletto címszerepét énekelte. 2000 és 2003 között a bécsi Volksoper tagja volt.

Oratóriumokban is rendszeresen fellépett, több magyarországi és külföldi szimfonikus zenekar visszatérő vendégművésze volt.

Nevéhez fűződnek kortárs magyar zeneszerzők – Németh Amadé, Hidas Frigyes, Petrovics Emil, Durkó Zsolt, Vajda János – műveinek ősbemutatói és lemezfelvételei a Hungaroton Classic-nál és a Magyar Rádiónál. Sikerrel énekelte a Carmina Burana, a Cantata Profana és a Német requiem baritonszólamait. Munkásságában fontos szerephez jutott a dalirodalom remekeinek előadása és hangfelvétele.

Énekesi pályája során számos európai országban, valamint az Egyesült Államokban, Japánban, Tajvanon, Törökországban, Mexikóban és Ománban hallhatta a közönség. Vendégszerepelt a Kolozsvári Állami Magyar Operában is.

Massányi Viktor pályája utolsó szakaszában a Nemzeti Énekkar tagjaként tevékenykedett, a Nemzeti Filharmonikusok saját halottjuknak tekintik őt. Temetéséről később intézkednek.

 

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Darázs

    2016-01-23 - 14:35

    Mert saját üzleted régholt palástját a Magyar Nemzetre ráaggatni merted – légy átkozott. Légy ááátkozott!

  2. Erzsébet

    2016-01-23 - 17:29

    Nyugodjon békében ….

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Népszerűek

To Top