+ Film

Joseph Goebbels szerelmes sztorija a szélesvásznon

Joseph Goebbels

Nem talált egyértelmű fogadtatásra a Joseph Goebbels, a második világháborús náci rendszer hírhedt propagandafőnöke és Lída Baarová korabeli híres cseh színésznő szerelmi viszonyáról készült cseh film. A Lída Baarová című, hatalmas érdeklődéssel várt alkotást a hét első felében mutatták be először Pozsonyban, majd szerdán este Prágában.

Nem talált egyértelmű fogadtatásra a Joseph Goebbels, a második világháborús náci rendszer hírhedt propagandafőnöke és Lída Baarová korabeli híres cseh színésznő szerelmi viszonyáról készült cseh film. A Lída Baarová című, hatalmas érdeklődéssel várt alkotást a hét első felében mutatták be először Pozsonyban, majd szerdán este Prágában.

Filip Renc, az életrajzi dráma neves rendezője másfél évtizednyi előkészületek, viták és a forgatókönyv többszöri átírása után vitte filmre a történetet. Goebbels és Baarová a múlt század harmincas éveiben ismerkedett meg, amikor a náci Németország folyamatosan erősödött. Goebbels a színésznő miatt el akart válni feleségétől, de a válást Hitler megakadályozta. Baarovát a háború után kollaborációval vádolták meg, és több mint egy évet börtönben töltött. Az 1948-as kommunista hatalomátvétel után elhagyta Csehszlovákiát, az ötvenes években spanyol és olasz filmekben is játszott, egyebek között Federico Fellini alkotásaiban. A cseh színésznő 2000-ben, 86 évesen az ausztriai Salzburgban halt meg, és Prágában van eltemetve. A film forgatókönyvét Ivan Hubac írta.

Goebbels szerepét Karl Markovics osztrák, míg Baarová szerepét Tatiana Pauhofová szlovák színésznő alakítja. Gustav Frölich, a múlt század harmincas és negyvenes évei német filmcsillagának szerepét Gedeon Burkhardra bízták, akit egyebek között a Rex felügyelő sorozatból ismerhetnek a nézők. Tána Pauhofová, aki a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház tagja, legutóbb Agnieszka Holland lengyel filmrendező Égő csipkebokor című filmjében aratott nagy sikert. A film Jan Palach cseh egyetemista hősi tettét, tragédiáját viszi színre. Palach 1969 januárjában a prágai Vencel téren felgyújtotta magát, hogy felrázza a prágai tavasz erőszakos eltiprása miatt letargiába esett cseh társadalmat. A film prágai bemutatóján Milos Zeman cseh államfő is megjelent.

Gratulálok a nagyszerű alkotáshoz.

– mondta Zeman a moziterem előtt az őt fogadó Rencnek, aki az elnök közismert támogatójának számít.

A szlovák és a cseh lapokban megjelent első ismertetések, méltatások visszafogottan értékelik az alkotást. A Právo című prágai lap kritikusa szerint a film érdekes, de jó lett volna elkerülni a közhelyeket és a kliséket. Más értékelések szerint a film témája az, amely elsősorban vonzani fogja a mozikba az embereket. A pozsonyi Aktuality.sk internetes hírportál szerint közepes, vagy gyenge film született. A Deník N című lap pedig egyenesen csalódásról ír, s úgy látja, hogy a produkció méltán pályázhat az idei év egyik legrosszabb filmjének címére.

A Lída Baarovát csütörtöktől vetítik a cseh mozik. Rekordszámú, majdnem kétszáz filmszínházban játsszák. Az érdeklődés nagy, az első napok vetítéseire a mozik többsége már most telt házat jelentett. A film iránt külföldön is nagy az érdeklődés, például az osztrák köztévé, az ORF már meg is vette a vetítés jogát – mondta újságíróknak Filip Albrecht, a film külföldi forgalmazását biztosító Global Screen társaság képviselője. A Lída Baarová bemutatása iránt francia, olasz, spanyol, brit, német, kelet-európai, kínai, japán, dél-koreai filmforgalmazók is érdeklődnek. Az alkotás külföldi premierje februárban a berlini filmfesztiválon lesz.  A film költségei meghaladták a 80 millió koronát (910 millió forint), a cseh állam 15 millióval támogatta az alkotást.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top