+ Ökológia

Kiderítették, miért pusztultak el a partra vetődött ámbráscetek

ámbráscetek

Az elmúlt tíz napban 12 nagy (óriás) ámbráscet tetemét vetette partra a víz holland és német északi-tengeri szigeteken.

A Wangerooge szigeten talált tetemek egyikének gyomrából csupán egyetlen tintahalcsőr került elő, a másik két fiatal hím is alultápláltnak tűnt.

Lehetséges, hogy haláluk előtt nehezen találtak megfelelő táplálékot azok a nagy ámbráscetek, amelyek testét a tenger sodorta partra az északi-tengeri német Wangerooge szigeten – közölte egy holland bálnapreparátor, aki önkéntesek egy csoportjával a hét végén az alsó-szászországi Wilhelmshaven kikötőjében felboncolta a tíz napja talált tetemeket.

Aart Walen elmondása szerint az egyik fiatal bika gyomrában csupán egyetlen tintahalcsőrt találtak, holott a kalamájók e nehezen emészthető szájszervéből rendszerint 20-100 darab szokott lenni emésztőrendszerükben. Az alultápláltságra utal a két fiatal hím aránylag kis testsúlya is.

Az elpusztult ámbráscetek talán éheztek, és már a saját zsírjukat élték fel

– mondta a kutató. A másik bálna gyomortartalmát később vizsgálják meg. A két ámbráscet közül a nagyobbikat nem semmisítik meg, csontvázát visszaküldik Wangerooge szigetére, ahol kiállítják.

Közben a schleswig-holsteni Nordstrand-félszigeten is feldarabolták azt a fiatal bikát, amelynek tetemét Büsum térségében mosta partra a víz. Egy több négyzetméteres halászháló maradványait lelték meg gyomrában, de szakértők szerint nem ez okozta a halálát. E bálna csontvázát a stralsundi tengerészeti múzeumban fogják kiállítani.

Az elmúlt tíz napban 12 nagy (óriás) ámbráscet tetemét vetette partra a víz holland és német északi-tengeri szigeteken.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top