+ Képzőművészet

Így botránkoznak meg a járókelők a nyilvánosan szoptató anyán

James Kerr

Úgy tűnik az USA-ban sem magától értetődő, hogy egy anya akárhol nyilvánosan szoptathat, különben nem született volna meg James Kerr humoros és provokatív GIF-je.

Legalábbis James Kerr GIF-jén, (művésznevén Scorpion Dagger) aki kora reneszánsz festmények figuráit helyezi kortárs környezetbe. Így történhetett, hogy Jézus rakétán távozik a barlangból feltámadását követően, tivornyázó apácák lovasítanak meg egy sportautót vagy éppen a járókelők egy szoptató anyán botránkoznak meg.

És maradjunk is az utóbbi példánál, mert valóban aktuális kérdést feszeget, főleg most, amikor a politikusoknak, szakembereknek nincs jobb dolga, mint a női princípiumok bejtelesítésével foglalatoskodni. (Csak három nevet említünk: Kövér, Bagdy, Ákos.)

Úgy tűnik az USA-ban sem magától értetődő, hogy egy anya akárhol nyilvánosan szoptathat, különben nem született volna meg az alábbi GIF. Nálunk legutóbb akkor pattant ki parázsvita a témában, amikor tavaly májusban a McDonald’s biztonsági őre kitessékelt egy anyát a gyorsétteremből, aki szoptatott, mondván „nem elfogadható náluk ez a tevékenység.”

James KerrAz eset kapcsán a kismamák azonnal szoptatós flashmobot szerveztek a Nyugati téri gyorsétterembe, ahol mintegy száz anya szoptatta kisbabáját nyilvánosan. A résztvevők célja az volt, hogy a társadalom elfogadóbbá váljon velük szemben, az intézmények pedig ne csak felfogják a dolog jelentőségét, hanem biztosítsanak is teret, megfelelő helyet mindehhez.

James Kerr GIF-jén mellesleg Szűz Mária szoptatja éppen a kisdedet, pironkodva takarva melleit a rajta megbotránkozó járókelők elől. (A GIF az idősebb Lucas Cranach (1472-1553) a Szűz a Gyermeket szoptatja című festménye alapján készült.)

A Scorpion Dagger nevet csak a barátai cukkolása miatt használó James Kerr amúgy jó érzékkel és humorosan mutat rá olyan aktuális társadalmi problémákra is, mint a környezetszennyezés, az alkoholizmus, vagy éppen a gyerekek tévé/telefon/videojáték függősége.

Szerintem a reneszánsz művészek gyakran szándékosan ábrázolták ilyen cinikusan a képeik főszereplőit

– mondja a művész.

James Kerr

Az első GIF-emet 2012-ben készítettem, egy hatszemű, pislogó, baklavát viselő férfiról. A kép az egyik barátommal, Evan Melnykkel létrehozott közös projektünk része volt. Mindig is foglalkoztatott, hogy vajon mi történne, ha a múzeumok zárása után a festmények szereplői életre kelnének? Úgyhogy én csak segítek nekik kiszabadulni a képekből

– meséli a GIF-művész, aki előszeretettel helyez szokatlan jelenetekbe bibliai alakokat, egyházi személyeket és királyokat is.

James Kerr

Jézus gyakori főszereplő digitális kollázsain: hol az Olajfák Hegyén található barlangból száll ki rakétán feltámadása napján, hol egy gitárt szaggat lelkesen, hogy Istent idegesítse, hol pedig édesanyját, Szűz Máriát tetováltatja mellkasára.

jezus_ok

De Ádám és Éva sem marad ki a játékból: amikor Ádám éppen nem elissza az eszét, Éva fotóira csorgatja a nyálát az Instagramon vagy laptopjáról tweetel egyenesen a Paradicsomból.

adam_eva

Nem maradhatnak ki a buliból a Star Wars szereplői és a szuperhősök sem. Batman Jézus szerepében tetszelegve fekszik az őt sirató Mária ölében, vagy Superment négyelteti fel a lovakkal. A sort napestig folytathatnák, de inkább azt ajánljuk, mindenki böngéssze maga, a szórakoztató gyűjteményt, érdemes.

James Kerr

James Kerr

James Kerr

További GIF-ek itt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top