+ Zene

Delov Jávor: Készen állunk a nemzetközi bemutatkozásra

Delov Jávor

Delov Jávor 2007-ben szerzett diplomát jazz-dob szakon a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, 2004-2005-ben a manchesteri University of Salford hallgatója is volt. Számos formációban játszott, ezek közül kiemelkedik a Barabás Lőrinc Eklektric.

Szólóprojektjével mutatkozik be Delov Jávor, a hazai alternatív zenei és dzsessz színtér egyik legfoglalkoztatottabb dobosa. A Barabás Lőrinc Eklektric-ben, a Turbóban és a Random Tripben ismertté vált zenész január 22-én az A38 hajón Jávor elnevezésű produkciójával játszik.

A legutóbbi időkig eszembe sem jutott, hogy saját projektbe kezdjek, nagyon jól megvoltam egyszerű dobosként, és élveztem, hogy sokféle stílusú formációkban vagyok benne. De valahogy arra gondoltam, eddig műhelymunkában én segítettem másoknak, például szervezőként vagy a Random Tripben mint művészeti vezető, mi lenne, ha kipróbálnám magam egy másik közegben, izgatott például a zeneszerzés

– mesélte a magyar-bolgár származású dobos.

Delov Jávor készülő szólóalbumáról eddig három dalt tett közzé, kettőhöz (Radio és Fight For Love) már klip is készült. A számok popos, táncos, igényes elektronikus kompozíciók. Mint elmondta, dobosként korábban ritkán használt elektronikus soundokat, de azt látta, hogy ez a hangzás nagyon meg tudja mozgatni az embereket.

Elsősorban az érdekelt, hogyan lehetne a fekete soul zenét összekapcsolni a sokkal ridegebb és európaibb drum and bass muzsikával. Persze ezt nem én találtam ki, például a Sigmában vagy a Rudimentalban is az tetszik, hogy miközben modern, visszanyúlik a hetvenes-nyolcvanas évek souljához, R&B-jéhez és italo discójához

– fejtette ki.

A szólóprojekt énekese Zalon Thompson, a jamaicai származású londoni énekes, akit először a Random Tripbe, a budapesti klubélet népszerű vokális, improvizációs koncertsorozatára hívott el Delov Jávor fellépni. A 2008 óta zajló szériában több külföldi vendég énekelt már, például Dub FX, Vula Malinga (Basement Jaxx) vagy Valerie Maxfield (Freestylers). Zalon, aki 2006-tól éveken át volt Amy Winehouse egyik vokalistája, 2014-ben a Budapest Parkban lépett színpadra a Random Tripben.

A soulban utazó Zalon frontembernek is nagyszerű, ő írta az énekdallamokat és a szövegeket. A zeneszerzésben szorosan együttműködöm két billentyűssel. Milosevits Mirkóval régóta ismerjük egymást, például Oláh Ibolya zenekarában is együtt játszottunk, a Zeneakadémia alatt volt egy közös dzsesszrock csapatunk. Szebényi Dánielt szintén a Random Tripből ismerem, a fiatal korosztály egyik legprofesszionálisabb zenei mozgatórugója

– mondta Delov Jávor.

A január 22-i bemutatkozó koncerten az A38-on ott lesz Dj Q-Cee is, aki a dobos mellett a Random Trip másik „lelke”, Vígh Arnold fog basszusgitározni, közreműködik Antonia Vai svéd-magyar énekesnő.

Hat-hét új dalt fogunk eljátszani, emellett műsoron lesz néhány áthangszerelt szám Zalon repertoárjából, és lesz egy-két feldolgozás, kicsit mash-uposan előadva.

A zenész elmondta, hogy a szólóprojekt teljes anyaga várhatóan nyárra készül el, és a produkcióval szeretnének minél több hazai fesztiválon fellépni.

Készen állunk a nemzetközi bemutatkozásra is. A dobos tavaly ősszel egy NKA-pályázat nyerteseként kéthetes szakmai tanulmányúton az Egyesült Államokban járt, ahol iLLspokinn-nal, a világ egyik legjobb freestyle rapperével jammelhetett.

Delov Jávor 2007-ben szerzett diplomát jazz-dob szakon a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, 2004-2005-ben a manchesteri University of Salford hallgatója is volt. Számos formációban játszott, ezek közül kiemelkedik a Barabás Lőrinc Eklektric (a nu-jazz formációban 2005 és 2010 között dobolt), a Turbo (a pszichehedelikus garázsrock együttes 2006 óta létezik), a Random Trip improvizációs koncertsorozat 2008-tól működik, de a Farkasházi Réka és a Tintanyúl gyerekzenekarnak is tagja.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top