+ Irodalom

Hogyan reformálja meg a sulit egy hétéves kislány?

Alice-Miranda színre lép

Pityergő szakács, durcás tornászlány, zaklatott kertész és egy mogorva igazgatónő. Hogy ki vág rendet az iskolában? Hát persze, hogy egy rámenős kisdiák: Alice-Miranda színre lép és minden megváltozik.

A szakács pityereg, a tehetséges tornászlány dühöng, az iskolai alkalmazottak évek óta nem mosolyogtak. Akárhogy is nézzük, ez bizony egy rosszul működő oktatási intézmény. Ráadásul délután 5 óra után tilos a medvecukor fogyasztása, és ha ez még nem lenne elég, a honvágy is tiltólistára került. Mekkora mázli, hogy nem egy létező iskoláról van szó, hanem az Illemtudó Ifjú Hölgyek Lankáserdő-Hímesréti Akadémiájáról, mely a Kacsaúsztató közben található! A fiktív suli az ausztrál Jacqueline Harvey fejéből pattant ki, akinek nemrég jelent meg Alice-Miranda színre lép című kötete a Manó Könyveknél.

Alice-Miranda színre lép

Alice-Miranda, az ébredő erő

Főhősünk egy átlagosnál jóval több igazságérzettel megáldott hétéves diáklány, Alice-Miranda, aki afféle önjelölt tanfelügyelőként készül rendet vágni az Illemtudó Ifjú Hölgyek Lankáserdő-Hímesréti Akadémiájában, amit a beszédes nevű Miss Morc igazgat. Bár gyerekkönyvről van szó, Jacqueline Harvey regényének felnőttként is nyugodtan adhatunk egy esélyt. Az Alice-Miranda színre lép vidám, cserfes nyelvezetének köszönhetően olvastatja magát. Nem kíván legyömöszölni a torkunkon erőltetett közhelyeket, mégis képes bemutatni olyan emberi erényeket, mint az empátia, a segítőkészség és az önzetlenség. Főszereplőnk tökéletesen megtestesíti a túlbuzgó, rámenős gyereket, akit végtére is mindig a jó cél vezérel.

A sztori egyébként teljesen életszagú. Ide a rozsdás bökőt, hogy mindenkinek volt egy Alice-Mirandához hasonló osztálytársa, aki akaratosságával őrületbe kergette környezetét, de senki sem tudott rá sokáig haragudni! Nemcsak főszereplőnk, hanem az Illemtudó Ifjú Hölgyek Lankáserdő-Hímesréti Akadémiájának összes alkalmazottja is tipikus iskolai figura. Ugye, tudjuk, milyen egy konyhás néni, és hogy az igazgató általában egy magas, vékony nő, aki szigorúan tekintget ki szemüvege felül? Jacqueline Harvey regénye felér egy negédes iskolai nosztalgiázással, miközben azon izgulunk, Alice-Mirandának sikerül-e vidámabb hellyé varázsolnia a vaskalapos sulit, vagy végül a keménykezű igazgató diadalmaskodik, és a reformok elmaradnak.

Egy iskolában játszódó gyerekregény titkos kamrák, muglik, gonosz lények és jobbra-balra mozgó lépcsők nélkül is lehet izgalmas. Aki nem hiszi, olvassa el az Alice-Miranda színre lép kötetet!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top