+ művészet & politika

Megrázó interjú a szovjet kényszermunkatábort megjárt Huber Jánosnéval – videó

Huber Jánosné Löcher Juliannával

Január 6-án vittek el bennünket, mindjárt Halasra. (…) 9-én bevagonoztak. 21-én értünk a Szovjetunióba. (…) 92 vagon volt. (…) Állatvagonok voltak. (…) Volt sok, akinek otthon volt a kicsi. (…) És az anyukájukat, apukájukat elvitték. (…)

Huber Jánosnét barátnőjével és akkori párjával együtt hurcolták el – a Kiskunhalas-Debrecen útvonalon keresztül – a Szovjetunióba. A Krivoj Rog-i munkatáborban barátnőjével egy barakkba került, ahol a háború utáni újjáépítés céljából fagerenda-rakodási munkára kötelezték őket; innen később a közeli szénbányába kerültek.

A szomszédos munkatáborban dolgozott Huber Jánosné párja, akivel a kint eltöltött idő alatt egyszer sem tudott találkozni. Hazatérésük után, Hajóson lehettek újra együtt.

Engem is elvittek. Gondoltam tavasszal, ha kezdődik a munka, addigra már itthon leszek. Úgy volt, hogy minket három hónapra visznek el, de nem a Szovjetúnióba, hanem az országba. Kényszermunkára. Január 6-án vittek el bennünket, mindjárt Halasra. (…) 9-én bevagonoztak. 21-én értünk a Szovjetunióba. (…) 92 vagon volt. (…) Állatvagonok voltak. (…) Január 6-án, akit találtak, ha minden volt otthon, kisgyerek, akármi, elvitték. Volt sok, akinek otthon volt a kicsi. (…) És az anyukájukat, apukájukat elvitték. (…)

– meséli az idős asszony a videóban.

Huber Jánosné barátnője vérhas következtében a táborban elhunyt, a tábor mögötti sziklák közé temették el. 
Az idős asszony megrendülten mondja el a táborban történteket, könnyek között számol be barátnőjének piros, a sziklák közül előtűnő ruhadarabjáról, amelyre egy évvel a temetés után, a napi munka közben lett figyelmes.

Történelmi interjú Huber Jánosné Löcher Juliannával

Riporter: Hajagos Csaba

Operatőr: Fekete Zsolt

Vágó: Kardos Csaba

Producer: Fekete Zsolt – Black Media Produkció

A videó forrása a Nemzeti Emlékezet Bizottsága YouTube-oldala.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top