+ Sztori

Kártérítést ítéltek meg Strasbourgban egy magyar férfinak

strasbourgi

A többszörösen visszaeső férfit gyilkosság, fegyveres rablás, illegális fegyvertartás és robbanóanyagok birtoklása miatt helyezték előzetes letartóztatásba.

Kártérítést ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egy magyar férfinak, aki amiatt tett panaszt, hogy a több mint tíz évig húzódó büntetőeljárása ideje alatt sorozatosan megsértették személyiségi jogait. Magyarországnak összesen 8000 eurót kell fizetnie a sértettnek – adta közre döntését a strasbourgi székhelyű bíróság kedden.

A bírói testület közleménye szerint 2000 euró nem vagyoni kár, valamint 6000 euró, a fogva tartása idején felvetődött költségeinek megtérítése jár Süveges Péternek.

A közlemény kitér arra, hogy a bíróság hosszúnak találta a több mint hat éves előzetes letartóztatás és fogva tartás idejét, valamint a büntetőeljárás több mint tíz éves hosszát.

A férfi azért tett panaszt az emberi jogi bíróságnál, mert állítása szerint ez idő alatt a magyar hatóságok erősen korlátozták személyi szabadságát: házi őrizete miatt nem tudott elegendő számban ellátogatni beteg szüleihez, kérését többször visszautasították.

A strasbourgi közlemény megemlíti, hogy a magyar Legfelsőbb Bíróság elutasította azt a kérelmét, hogy vasárnaponként misére mehessen, valamint az eljáró hatóságok rendszeresen tiszteletnek voltak és nem jártak el kellő körültekintéssel ügyében.

A többszörösen visszaeső férfit gyilkosság, fegyveres rablás, illegális fegyvertartás és robbanóanyagok birtoklása miatt helyezték előzetes letartóztatásba, majd bűnismétlés lehetősége miatt házi őrizetet rendeltek el ellene.

A 2005-ben kezdődő eljárás során Süveges Pétert bűnösnek találták és 2014 februárjában életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. 2015 júliusában a budapesti Legfelsőbb Bíróság az ítéletet hatályon kívül helyezte. Az ügyet első fokra utalta vissza, amely azóta is folyamatban van.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top