+ Képzőművészet

Ekkora Mao-szobrot még az életben nem láttál

mao

A szobor felállítása miatt az interneten kritikák is megjelentek, de sokan védelmükbe vették az emlékművet. Annak ellenére, hogy annyi ember haláláért volt felelős, Maót sokan tisztelik Kínában.

Mao Ce-tung óriási, 37 méter magas, aranyra festett szobrát állították fel Kína szívében, Henan tartomány egy mezőgazdasági területén – adta hírül a helyi sajtóra hivatkozva kedden a BBC News.

A néhai kommunista vezetőt ülő helyzetben ábrázoló gigantikus emlékmű létrehozását lényegében egy helyi üzletember finanszírozta, de más helybeliek is kinyitották a pénztárcájukat. Médiajelentések szerint hárommillió jüanba (135 millió forintot) került a szobor.

mao

Henan tartományban is hatalmas éhínség pusztított az ötvenes években Mao politikájának következtében, amely milliók halálát okozta.

A szobor felállítása miatt az interneten kritikák is megjelentek, de sokan védelmükbe vették az emlékművet. Annak ellenére, hogy annyi ember haláláért volt felelős, Maót sokan tisztelik Kínában. Hszi Csin-ping államfő a történelem „nagy alakjaként” méltatta, bár elismerte, hogy követett el „hibákat”.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top