+ Irodalom

Ha ez így lenne, nyáron senki sem smárolna!

holnaptól minden rendben

A regény erőssége a diákszerelem fordulatos ábrázolása, a cím pedig annyira találó, hogy a felnőtteket is megnyugtathatja – az év végi hajrá nehéz pillanataiban nem egyszer mantráztam: Holnaptól minden rendben! – Kiss Annamária írt Tallér Edina legújabb könyvéről.

  • holnaptól minden rendben
  • holnaptól minden rendben
  • holnaptól minden rendben
  • holnaptól minden rendben

Ifjúsági, irodalom, avagy az ifjúság olvasson kortárs magyar íróktól!

Meggyőződésem, hogy a fiataloknak olvasniuk kell kortárs magyar szerzők könyveit. A lányoknak különösképp női írók szövegeit ajánlom – a művészi érzékenységgel megírt történet segít eligazodni majdani, felnőttkori életükben. Nem kifejezetten nőiséggel kapcsolatos témájú olvasmányokra gondolok, sőt, ha lehet, inkább nem azokra: ha túl direkt, csak elmegy a kedvük az egésztől. Bármilyen izgalmas szöveg jöhet, a lényeg, hogy itt és most élő, hiteles nő szóljon hozzájuk. Hasonlóképp létezik számos, fiúknak való hazai kortárs regény. Fontos lenne, ha ezekről beszélnének az iskolákban. Nem látok komoly szándékot erre. Igaz, a vegyes kínálatból nem könnyű megtalálni a megfelelőt, ezért örültem Tallér Edina Holnaptól minden rendben című könyvének.

holnaptól minden rendbenEgy sorozat második kötete, a tavaly megjelent Most akkor járunk? folytatása, de önállóan is teljes értékű, nem feltétlen szükséges tudni az előzményt. Általánosban végzős, átlagosnak mondható fiúról, Beniről, szerelméről, családjáról, barátairól szól. Főként arról, miként kavarog benne két ellentétes érzés – a félelem és nyugalom –, ahogy hátra hagyva egyre feszültebb gyerekkori énjét, várja az ismeretlen középiskolát, a felnőtté válás következő állomásának kezdetét. Mindennapi, pont ezért lényeges korosztályos problémák vetődnek fel, humoros, megmosolyogtató helyzetek keverednek a tinédzserek kesernyés tapasztalásaival. Ahhoz már elég nagyok, hogy értsék a felnőtt világot, viszont még kicsik, hogy azt csinálhassák, mint a szüleik.

Én sem kérem a felnőttektől, mondjuk apától, hogy figyu már, fogalmazd meg légyszi 10-15 mondatban, hogy a te korosztályod miért mondja mindig, amikor beállítja a telón az ébresztést, hogy ’felhúzom az órát’?

Nem prédikál, amikor a kábítószerekre való rászokás veszélyeiről beszél (Beni egyik legjobb barátja belekóstol a füvezésbe, de időben észhez tér), maguk a fiatalok szólnak egymásnak: ne már!

A cselekmény itt és most játszódik: Budapesten, tegnap, 2013-ban, most, 2014-ben, holnap, 2015-ben. Az évszámok a három részt jelölik, azokon belül fejezetek kifejező, aktuális címekkel: pl. Han Solo és Tündi, Majdan tér, Testébresztő, Szívás, Egyenpara, Minden oké. Mai a nyelvezet, sok a szleng, ráadásul helyenként csetelős formájú párbeszédek.

Én, 23:56: azért nem csókoltad meg, mert meleged volt???, András, 23:56: hát paráztam, hogy mit szól az izzadt pofámhoz…, Én, 23:57: HAHAHAHA, nincs annyi haha a világon, amennyire röhögök!, András, 23:58: de most miért??? nincs igazam?, Én, 23:58: Andriska, ha ez így lenne, nyáron senki sem smárolna! XD

A tempó lassú, de tetszik, hogy nem adja a lovat az amúgy is féktelen tizenévesek alá. A főhős folyamatos belső monológjai is szemlélődésre késztetnek. Nem túl direkt ebben sem, mégis szinte reklámozza az olvasást: felmerül József Attila és Ady Endre neve, jó az esélye, hogy szerelmes verseik egy-egy beakadt strófája kattog majd a fejükben első szerelmük idején. A sportra szintén ráirányítja a figyelmet – kiderül, hogy nem szégyen a futás, hanem hasznos, főleg, ha csajozásról van szó. A regény erőssége a diákszerelem fordulatos ábrázolása, a cím pedig annyira találó, hogy a felnőtteket is megnyugtathatja – az év végi hajrá nehéz pillanataiban nem egyszer mantráztam: Holnaptól minden rendben!

Lányoknak-fiúknak, tizennégy éves kortól.

Tallér Edina: Holnaptól minden rendben, Tilos az Á Könyvek, 2015.

Tölts le ifjúsági e-könyveket!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top